Pregătirea recensământului la românii din Ungaria

Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria a iniţiat, zilele acestea, o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti pe tema viitorului recensământ, care se va desfăşura în primăvara anului 2021, scrie Foaia Românească, preluată de Romanian Global News.

Prima astfel de întâlnire a avut loc pe 16 octombrie, la Jula, fiind invitaţi preşedinţii autoguvernărilor locale româneşti. În ziua de miercuri, 21 octombrie, au fost invitaţi la o întâlnire pe aceeaşi temă şi preşedinţii asociaţiilor româneşti din Ungaria. Într-o viitoare întrevedere vor fi invitaţi reprezentanţii bisericilor româneşti.
La întâlnirea de vinerea trecută, preşedintele AŢRU, Gheorghe Cozma a anunţat că pentru reprezentanţa pe ţară cea mai importantă sarcină în anul 2021 va fi pregătirea şi buna participare la recensământul polulaţiei din ţară. Seria de întâlniri a AŢRU are în vedere mai multe scopuri: pregătirile pentru recensământ, transmiterea informaţiilor şi creearea unei colaborări cât mai bune între membrii comunităţii româneşti din Ungaria. Este la fel de importantă şi conştientizarea
importanţei recensământului pentru viitorul comunităţii noastre.
Preşedintele AŢRU a prezentat în faţa preşedinţilor de autoguvernări locale un material informativ PPS, care s-a bazat pe recomandările ombudsmanului minorităţilor, pe Legea Naţionalităţilor din 2011 şi pe Legea Recensământului din 2018. Scopul principal al recensământului este culegerea datelor de bază despre viaţa socială şi economică, colecţionarea datelor reale, şi în cazul naţionalităţilor date conforme cu realitatea.
Răspunsurile legate de naţionalităţi la recensământul din anul 2021, la fel ca până acum, vor fi benevole. Se va întreba despre apartenenţa la naţionalitate, limbă maternă şi limbă vorbită în familie sau în societate. În cazul naţionalităţilor este importantă creşterea voinţei de a răspunde la aceşte întrebări facultative, din acest motiv AŢRU va distribui cât mai multe informaţii către comunitate despre miza acestei numărători a populaţiei, prin campanii informaţionale şi prin anularea sentimentelor de frică, a mai spus preşedintele Gheorghe Cozma.

Romanian Global News

Read Previous

Centrul Cultural Româno-German ,,Dumitru Prunariu‘‘ va acorda diplome de excelenţă pentru recunoaşterea promovării valorilor şi culturii româneşti în străinătate

Read Next

Nicolae Negru: De ce se implică Putin în aburirea alegătorilor moldoveni?