Ziua Armatei Române serbată peste Prut a scos din minți Ambasada Federației Ruse la Chișinău

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a emis un comunicat prin care menționează că se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.
În același comunicat, ambasadă rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” și îl acuză de că a ucis mii de persoane, printre care și moldoveni.
„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu locuitori din Moldova – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menționează în comunicat.
Ambasada Rusă condamnă declarațiile privind eroii români care potrivit lor, vin în justificarea criminalilor fasciști.
Amintim că, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

Romanian Global News

Read Previous

Circa 39.000 de români din străinătate și Basarabia s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din luna decembrie

Read Next

Ostașii români căzuți pe câmpul de luptă în Basarabia, comemorați în satul Mana, raionul Orhei. Ambasadorul României: ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării