Alegeri locale în regiunile Cernăuți și Transcarpatia: 17 primari români în 22 de comune cu populație românească majoritară sau mixtă

În data de 25 octombrie a.c. în Ucraina au avut loc alegerile locale. Din 22 de comune cu populație românească majoritară sau cu populație românească mixtă, apărute în regiunile Cernăuți și Transcarpatia în urma reformei de descentralizare, în 17 – primari sunt etnici români, informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

Etnicii români au câștigat alegerile pentru funcția de primar în cazul mai multor comune din regiunea Cernăuți: Crasna – Ștefan Dragun, Ciudei – Anatolie Pițul, Pătrăuți – Ion Grijincu, Suceveni – Iulian Mihailovici, Carapciu – Gheorghe Lutic, Tereblecea – Valeriu Saca, Tărășeni (cu populație mixtă româno-ucraineană) – Vasile Ciuleac, Voloca – Valentin Glopina, Ceahor – Gheorghe Cobliuc (cu populație mixtă româno-ucraineană), Ostrița – Vasile Țurcan, Herța – Vasile Scripcaru, Mămăliga – Arcadie Șova, Vancicăuți – Vladimir Lupoi, Noua Suliță – Maria Nicorici, Boian – Aurel Babii, Mahala – Ștefan Sainciuc. În comuna cu o populație mixtă Storojineț, din care face parte satul Ropcea, primar a devenit un etnic ucrainean, la fel în comunele mixte Camenca, care include satul Barhrinești și Hliboca, care include localitățile Oprișeni și Dimca. Nu avem primari români în comunele mixte Toporăuți (include satul Colincăuți) și Vașcăuți (include Șișcăuți), se menționează într-un comunicat al UICRU.
În regiunea Transcarpatia, primar al comunei Slatina a devenit Vasile Iovdi (localitățile Slatina, Apja de Jos, Topcino, Strâmtura din raionul Teceu și Apșa de Mijloc, Biserica Albă din raionul Rahău). Comuna Slatina din Maramureșul din dreapta Tisei include 13 localități (românii constituie 80 la sută din populație, ungurii –10, ucrainenii, rutenii și alte etnii – 10 la sută). Comuna Slatina are o populație în jur de 37 mii, fiind cea mai mare comună românească din Ucraina, potrivit unei analize realizate de Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”.
Conform rezultatelor prealabile ale alegerilor locale, în total sunt 15 comune românești și 2 mixte unde au câștigat scrutinul primarii români și 6 comune mixte în care primarii nu sunt români. Așadar, sunt 17 primari români în 22 de comune cu populație românească majoritară sau mixtă, inclusiv în toate cele 15 comune cu populație românească.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, în regiunea Cernăuți prezenţa la vot la alegerile locale a fost doar de 34,84 la sută. Din cei 681.467 alegători incluși în listele electorale s-au prezentat la urne doar 237.394. În noile raioane Vijnița au participat la vot 42 la sută din alegători, în raionul Nistru — 35 la sută și în raionul Cernăuți (care include fostele raioane cu populație românească Herța, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț) – 30 la sută.
Numărarea voturilor și anunțarea oficială a câștigătorilor riscă să dureze mai multe zile, o nouă lege electorală făcând complicată această procedură.
De fapt, alegerile finalizează procesul de formare a comunelor. Cu toate acestea, legiuitorul va crea un mecanism pentru soluționarea în continuare a problemelor administrative și teritoriale. Prin urmare, comunitățile își vor putea schimba granițele în funcție de nevoie. De asemenea, legea va delimita în mod clar competențele dintre toate nivelurile administrației locale și ale executivului cu definiția surselor de finanțare pentru o anumită putere.

Romanian Global News

Read Previous

EVZ TV. Florian Bichir a dezvăluit de ce a ales politica: „Vreau să schimb ceva”

Read Next

Ce răspunde Kievul la cererea de deschidere a unui consulat al României la Ismail: în cazul unei cereri din partea României, o vom analiza în ordinea stabilită. Când cere Bucureștiul?