În 10 ani de parteneriat strategic, România a finanțat renovarea a peste 1000 grădinițe din R. Moldova

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din R. Moldova, transmite Romanian Global News.

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.
România a suplimentat fondurile și au fost reparate alte instituții preșcolare din stânga Prutului.
Resursele au fost folosite pentru reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor grădinițelor, pentru schimbarea ușilor și geamurilor, pentru lucrările de pavaj, de reparație sau de construcție a sistemelor de termoficare, celor de canalizare și de aprovizionare cu apă. De asemenea, au fost dotate cu mobilier și au fost amenajate terenurile de joacă pentru copii precum și pavilioanele.
Care sunt rezultatele concrete în urma realizării investițiilor în reabilitarea a peste 1000 de gradinițe de copii, totalizând 32 milioane de euro?
• 80 000 copii beneficiază de condiții mai bune în grădinițele pe care le frecventează, acestea fiind izo¬late termic, reparate în interior şi la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane;
• s-au înființat peste 200 de grupe noi de copii;
• 13 400 de angajați își desfășoară activitatea în condiții mai bune de lucru;
• s-au creat cca. 600 noi locuri de muncă pentru educatoare și îngrijitoare;
• peste 110 000 de părinți mulțumiți, care se pot concentra asupra activității lor profesionale, liniștiți fiind că ai lor copii sunt în siguranță, în grădinițele modernizate cu ajutorul statului român.
• Renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului României este unul dintre cele 10 proiecte de succes implementate de România în Republica Moldova, în baza Parteneriatului Strategic de colaborare, care împlinește în acest an 10 de ani de existență.
• Pentru promovarea proiectelor finanțate de România, Creativpredia & A.O. Centrul Liberal European aurealizat platforma 10ani.ro, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Romanian Global News

Read Previous

Michael Farris (ADF): „De ce-l votez pe Donald Trump în 2020, după ce în 2016 am refuzat public să fac asta!“

Read Next

Cristian Hrițuc: Cele două mize ale primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova