Solicitare a românilor din Ucraina pentru ca un scuar din Cernăuți să se numească „Mihai Eminescu”

În urma unei inițiative a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, un scuar din orașul Cernăuți ar putea fi denumit „Mihai Eminescu”. În acest sens primăria a anunțat dezbateri publice, potrivit website-ului Consiliului Local Cernăuți, citat de Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.
În afară de scuarul „Mihai Eminescu” în centrul orașului Cernăuți ar putea să apară și scuarul „Ferenc Liszt”, compozitor care a susținut un concert în 1847 în capitala Bucovinei istorice. Inițiativa aparține Consulatului General al Ungariei la Ujgorod.
Potrivit portalului oficial al primăriei orașului Cernăuți, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) a solicitat primăriei să numească un scuar după numele poetului național al românilor. Este vorba de scuarul pe teritoriul căruia se află monumentul Luceafărului poeziei românești.
Dezbaterile publice sunt organizate de șeful Secției de Protecție a Patrimoniului Cultural a Primăriei Cernăuți, Olena Pușkova. Susținătorii acestei inițiative sunt rugați să trimită până la 13 ianuarie 2021 o scrisoare pe e-mail spadok@rada.cv.ua în limba ucraineană sau la adresa or. Cernăuți, 58002, str. Bogdan Hmelnițki, nr. 64-A, cab. 103. Semnatarii sunt rugați să indice numele, prenumele și adresa de domiciliu.
Solicitarea Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care reunește peste 20 de asociații național-culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, a fost examinată de comisia toponimică a primăriei. Prin majoritatea de voturi solicitarea CNRU a fost susținută de comisia toponimică. Pe teritoriul scuarului a fost instalat în anul 2000 un monument al poetului Mihai Eminescu, în preajma căruia au loc diverse acțiuni culturale ale românilor din regiunea Cernăuți. De precizat că monumentul lui Mihai Eminescu se află la intersecția străzilor Stepan Bandera și Universității. Monumentul a fost creat de sculptorul cernăuțean Dumitru Gorșcovschi.

Romanian Global News

Read Previous

Insultă la adresa românilor : Măști cu steagul secuiesc la angajații unui supermarket din Târgu Secuiesc

Read Next

Podcast „Românii din Ucraina” – proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni