Polonia și Ungaria își apără suveranitatea blocând aprobarea bugetului UE

Budapesta şi Varşovia au blocat luni, 16 noiembrie, bugetul UE şi marele plan de relansare aprobat cu greu de cei 27 în iulie, creând o criză în cadrul Uniunii Europene, transmite Romanian Global News citând presa europeană.

La reuniunea ambasadorilor ţărilor UE, Ungaria şi Polonia şi-au exercitat dreptul de veto împotriva acestui pachet pentru a se opune instituirii unui mecanism care să permită să fie private de fonduri europene ţările acuzate că nu respectă statul de drept (independenţa justiţiei, respectarea drepturilor fundamentale), au arătat surse europene.
„Ungaria s-a opus prin veto, aşa cum avertizase prim-ministrul (Viktor) Orban, deoarece nu putem susţine proiectul în forma sa actuală legând criteriul statului de drept de deciziile bugetare, este contrar concluziilor summitului din iulie”, a confirmat pe Twitter Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al guvernului ungar.

Manfred Weber, liderul PPE (dreapta), principalul grup din Parlamentul European, a apreciat că este „iresponsabil” să lipseşti Europa întreagă de finanţare în plină criză. „Statul de drept nu se referă la o ţară, Est sau Vest. El e neutru şi se aplică tuturor. Daca respecţi statul de drept, nu ai de ce te teme”, a declarat el pe Twitter.
Criteriul statului de drept „nu este decât un pretext, e vorba de o aservire instituţională, politică, de o limitare radicală a suveranităţii”, a denunţat luni dimineaţa ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Romanian Global News

Read Previous

Demența extremiștilor globaliști de a institui controlul absolut asupra ființei umane! Unul dintre ei Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al „Forumului Economic Mondial” anunță cipuri în creier!

Read Next

ANI anunță că trompeta “Covid” de la Timișoara, medicul Virgil Musta, e INCOMPATBIL!