Ambasada României la Ottawa anunță condițiile de intrare în România pentru cetățenii canadieni

În baza Hotărârii Guvernului nr. 856/2020, starea de alertă a fost prelungită pe teritoriul României cu 30 de zile începând cu data de 15 octombrie. Potrivit art. 2 alin. (1) pct. 2, anexa 3, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, tranmsite Romanian Global News citând un comunicat al ambasadei României la Ottawa.

Având în vedere publicarea în Jurnalul Oficial a Uniunii Europene a Recomandării (UE) 2020/1551/22.10.2020 și ținând cont că HG nr. 856/2020 preia, prin intermediul art.2 alin. (2), anexa 3, lista statelor pentru care sunt ridicate restricțiile asupra călătoriilor neesențiale către UE, devine efectivă reintroducerea restricțiilor de intrare aplicabile cetățenilor canadieni și persoanelor cu statut de rezident permanent/temporar în Canada. Cetățenii români cu dublă cetățenie, care călătoresc exclusiv pe baza pașaportului canadian, nu pot intra în România decât în măsura în care se califică din perspectiva HG nr. 856/2020 (se încadrează la excepții). În continuare, titularul de pașaport canadian beneficiază de regimul de călătorie fără vize. Intrarea în România nu este restricționată în nici un fel pentru cetățenii români care posedă documente de călătorie românești valabile.
Prin Hotărârea nr. 51/2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic (zona galbenă), cu aplicabilitate din 3 noiembrie. În continuare, Canada nu face parte din această categorie de state, astfel că cetățenii români care au și cetățenie canadiană sau statut de rezident permanent/temporar în Canada sunt exceptați de la aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile la intrarea pe teritoriul României. Lista poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.
În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, trebuie ținut cont de faptul că HG nr. 856/2020 stabilește că se pot suspenda, prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre țările care nu fac obiectul excepției de la măsura carantinei/izolării stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România. Pentru a fi la zi cu informațiile relevante în acest sens, recomandăm consultarea site-urilor www.stirioficiale.ro și www.cnscbt.ro.
De asemenea, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de unele state europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880.
În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.
Textul HG nr. 856/2020 poate fi consultat la https://stirioficiale.ro/hotarari/hotarare-nr-856-din-14-octombrie-2020.

Romanian Global News

Read Previous

HOLD UP – JAFUL COVID-1984. Documentarul interzis de YouTube despre Marea Resetare – Conspirația împotriva omenirii

Read Next

Senator UDMR, afirmație șocantă la postul public de televiziune: Este justificată amenințarea cu moartea