FESTIVALUL INTERNAŢIONAL PROPATRIA – TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI

Începând cu data de 20 noiembrie, Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești, prin a zecea sa ediţie, se deschide publicului de pretutindeni, propunând prima versiune online din istoria sa, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Departamentul Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu Accademia di Romania in Roma și cu patronajul Ambasadei României în Italia, transmite Romanian Global News.
Ediţia a X-a, aniversară, îşi propunesă facă o retrospectivă a festivalului de la începuturile sale până astăzi,să readucă în memoria colectivă, din țară și din diaspora, talentul și implicarea artiștilor români din afara granițelor țării în menținerea vie a culturii românești peste hotarele țării și rolul lor de ambasadori culturali și de imagine ai României.
Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești a fost iniţiat în 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. De-a lungul primelor nouă ediții, accentul a fost pus pe ideea propagării culturii românești în Italia, cu accent pe contribuția acesteia la consolidarea relațiilor între comunitatea română și cea italiană, organizatorii considerând esenţialăpăstrarea identității naționale sau formarea acesteia în conștiința tinerilor, viitoare personalități ale culturii, sportului, științei. De-a lungul celor 10 ani de istorie, festivalul a avut caracter multidisciplinar, propunându-şi evidenţierea excelenței tinerilor români stabiliți în străinătate. Într-un deceniu, Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești a devenit cu adevărat un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în Italia.
Urmărind să deschidă prin artă granițele diversităților culturale, să construiască punți interculturale de comunicare,Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești a găzduit în cei 10 ani de viață peste 55 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film și piese de teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Mai multe informații despre festival găsiți pe: http://www.propatriavox.it.
Directorul artistic al festivalului a fost în perioada 2013-2016 pianista Cătălina Diaconu (România/Italia), iar în perioada 2017-2020 pianista Mara Dobrescu (România/Franţa), programul însoțind publicul într-o călătorie fantastică de la muzică la cinema, de la teatru la evenimente cu scop social, totul culminând cu Gala Premiilor de Excelență Propatria. Evenimentele muzicale au fost așteptate cu nerăbdare în toate edițiile festivalului Propatria, pentru calitatea și diversitatea lor, iar acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare, de consolidare a diasporei românești, de facilitare a contactului direct între tinerii români de prestigiu din toată lumea.
Începând cu anul 2013, când festivalul a căpătat valența internațională, pe scena sa au urcat artiști consacrați sau tinere talente din Franța, Austria, SUA, Belgia, Spania, Olanda, Germania, Italia, Republica Moldova, SUA, Anglia, România, mulți dintre aceștia fiind premiați cu Trofee PROPATRIA, cu Premii de Excelentă sau burse de studiu.
Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora română a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine.
Program:
20 noiembrie 2020, ora 19:00 (ora 20:00 în România)
Concert inauguralsusținut de pianista Mara Dobrescu (România/Franța), Director Artistic al Festivalului. Transmisieonline: înregistrare realizată laThéâtre du Ranelaghdin Paris
22 noiembrie 2020, ora 19:00 (ora 20:00 în România)
Duo PlaCello – Recital pentru două violoncele Răzvan SumașiElla Bokor (România).
Transmisieonline: înregistrare realizată laCatedrala Sf. Iosif din București
26 noiembrie 2020, ora 19:00 (ora 20:00 în România)
Recital de pian Axia Marinescu (România/Franța).
Transmisieonline: înregistrare realizată laUniversitatea Națională de Muzică din București
28 noiembrie 2020, ora 19:00(ora 20:00 în România)
Lansarea și difuzarea reportajului„Propatria de 10” – Festivalul Intenațional Propatria de la începuturi și până astăzi– un film de Virgil Oprina.
1 decembrie 2020, ora 19:00 (ora 20:00 în România)
Gala „PROPATRIA 10” și recitalul extraordinar susținut de soprana Teodora Gheorghiu(România/Elveția) și pianista Atena Carte(România/Elveția) cu ocazia Zilei Naționale a României 2020. Transmisieonline: înregistrare realizată laLausanne.
Transmisiile on-line vor fi realizate pe paginile de Facebook:
PROPATRIA FESTIVAL: https://www.facebook.com/propatriafestival/

Romanian Global News

Read Previous

Marea actriţa Draga Olteanu Matei a plecat în veșnicie! Mulțumim pentru tot ce ne-ai dat maestră!

Read Next

Biserica Ortodoxă Română din Italia ajută pe cei aflați în nevoie