Campania „100.000 de cărți pentru Basarabia”, inițiativă a deputatului Constantin Codreanu, continuă în raionul Glodeni

Joi, 19 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a întreprins o vizită de lucru în raionul Glodeni din Republica Moldova, raion înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud din România, transmite Romanian Global News.

Parlamentarul a avut o întrevedere cu Ion Cojocari, președintele Consiliului Raional Glodeni, ulterior deplasându-se în comuna Hâjdieni. Aici, s-a întâlnit cu Radion Palii, primarul localității, și Mariana Costraș, directoarea grădiniței „Porumbița”, una dintre instituțiile de educație timpurie din raion care a beneficiat de sprijin financiar din partea României (680.000 de lei moldovenești).

Deputatul Codreanu a transmis, cu titlu de donație, un lot de carte românească Gimnaziului Hâjdieni, unde a discutat cu Daniela Grama, directoarea unității de învățământ, Ana Stelea, directoare djunctă și consilieră locală, precum și cu Marina Zbârciog, bibliotecară și consilieră locală.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și-a continuat vizita de lucru în satul Cobani, unde a avut o întâlnire cu Ion Pluta, primarul localității. În acest context, deputatul Codreanu a înaintat spre discuție și ideea materializării a două proiecte de o însemnătate deosebită – ridicarea unui bust al domnitorului Mihai Viteazul în fața primăriei din comuna Cobani (cu sprijinul Euroregiunii Prut-Siret-Nistru) și instalarea unei plăci comemorative dedicate Unirii Principatelor Române de la 1600.

Parlamentarul a avut, de asemenea, o întrevedere cu Lilia Stârcea, directoarea grădiniței din localitate. În cadrul dialogului a fost abordat subiectul fondurilor alocate de către România respectivei instituții de învățământ preșcolar – 1.200.000 de lei moldovenești investiți în renovarea blocului sanitar, schimbarea ferestrelor clădirii și înlocuirea acoperișului.

Cu acest prilej, Constantin Codreanu a vizitat și Biblioteca Publică din Cobani, transmițând, prin intermediul Vioricăi Toacă, bibliotecară, o donație de carte românească.

Ulterior, deputatul PMP s-a deplasat în comuna Viișoara din raionul Glodeni, unde s-a întâlnit cu Bogdan Cătălin, primar al localității. Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a transmis, cu titlu de donație, un lot de carte românească și Bibliotecii Publice Viișoara, donație primită de către bibliotecara Angela Gorodenco.

Parlamentarul și-a încheiat vizita de lucru în teritoriu la grădinița „Andrieș” din localitate, în compania Tatianei Gorodenco, directoare a unității de învățământ. Grădinița face parte, de asemenea, din instituțiile raionului ce s-au bucurat de susținerea financiară a României (400.000 de lei moldovenești).

Donaţiile de carte românească din campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” iniţiată de Constantin Codreanu, susţinută de edituri româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, este menită să contribuie la reducerea deficitului acut de carte românească în bibliotecile săteşti din Republica Moldova.

Romanian Global News

Read Previous

Dan Tănasă: În ce țară trăim, fraților: așa arată drapelul României arborat în fața Casei de cultură din Gheorgheni

Read Next

Dosarele de burse pentru elevii etnici români din Ucraina, preluate, în sfârșit, de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni! Poate ajung și banii până de Crăciun!