“Ploșnițele” Moscovei din Parlamentul de la Chișinău vor rerusificarea R. Moldova

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea au înregistrat un proiect de lege ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova. Potrivit documentului înregistrat la secretariatul Parlamentului de la Chișinău, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că cei din urmă vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută cererea, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

„În relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R.Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului (…) Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea”, se menționează în proiectul de lege.

Socialiștii precizează că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat. Totuși, la solicitare, se asigură traducerea și în limba rusă.
Deputații PSRM precizează că acest proiect ar urma să garanteze, de către stat, a statutului limbii ruse de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R.Moldova.
De precizat că oferirea unui statut special pentru limba rusă a fost și subiectul discutat de Dodon cu colegii din PSRM după înfrângerea de la prezidențiale. În cadrul ședinței Consiliului republican, s-a decis ca deputații socialiști „să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică”.

Romanian Global News

Read Previous

Dan Tănasă ia din nou locul statului român și apără limba română în fața ilegalităților UDMR din județul Covasna

Read Next

Trusturile de presă comuniste chineze plătesc milioane de dolari presei din SUA pentru propagandă