SBU încearcă, prin cozi de topor care se dau români, să oprească bursele pentru elevii care învață în limba română în Ucraina și așa întârziate de autoritățile române!

Serviciile secrete ucrainiene, SBU, încearcă, prin tot felul de “cutii de rezonanță” pe care le au în cadrul comunității românești din Ucraina, să împiedice alocarea de burselor alocate unei părți a elevilor români din Ucraina care învață în limba română, transmite Romanian Global News.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) apreciază efortul, implicarea, dedicația, corectitudinea și buna credință a asociațiilor partenere care în condițiile grele, create de pandemia COVID-19, au făcut posibilă colectarea dosarelor de bursă de la părinți și reprezentanții legali ai elevilor. În același timp, DRP apreciază ca bune practici în domeniul comunicării publice formularea sesizărilor strict bazate pe dovezi obiective, referindu-se la o scrisoare deschisă a Alianței Societăților Național-Culturale a românilor din Ucraina, care a cerut să fie oprit proiectul de acordare de burse în legătură cu unele nereguli identificate, scrie https://www.bucpress.eu.
Potrivit scrisorii deschise, „Alianța Societăților Național-culturale a românilor din Ucraina consideră inadmisibil, Strigător la Cer, acordarea de burse copiilor care studiază în clase cu predare în limba ucraineană”. „Circulă vorbe urâte că de acest proiect de burse beneficiază copiii din școlile 100% ucrainene, părinții cărora au făcut o înțelegere cu câțiva directori (necinstiți) ai școlilor cu predare în română. Iar directorul, contra cost scrie o adeverință că copilul face parte din școala lui”, potrivit scrisorii, în care se mai spune că „Alianța nu are dovezi , dar este convinsă că așa posibilitate poate exista și cerem să fie luate măsuri”. Scrisoarea poate fi citită integral pe pagina publicației „Zorile Bucovinei” (AICI).
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa, în răspunsul DRP din 23.11.2020, menționează că Comisia de evaluare verifică fiecare dosar și cerere, însă DRP va face demersurile necesare în baza oricărui caz sesizat pentru care vor fi primite „dovezi obiective” cu privire la neregulile observate.
De asemenea, DRP consideră ca fiind sănătoasă o comunicare bazată pe dovezi și probe. „Asumarea acestor bune practici constituie pentru DRP o condiție a dialogului cu orice partener”. Ovidiu Burdușa menționează că beneficiarii de burse sunt elevii etnici români înscriși în clasele I-III în școlile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba maternă. DRP consideră că toți elevii români din Ucraina trebuie susținuți să își păstreze identitatea lingvistică în cadrul școlii. De asemenea „DRP ia în considerare conținutul lingvistic specific limbii române, indiferent de denumirea atribuită acestuia”, ceea ce deschide posibilitatea acordării de burse în sudul Basarabiei.
DRP a adus mulțumiri asociațiilor care au sprijinit acest proiect: Organizația Civică Malanca de la Crasna, Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, Uniunea Tinerilor Români din Transcarpatia, Uniunea Regională din Transcarpatia Dacia, Organizația Publică Asociația Românilor din Izmail „Gavriil Musicescu”.
Ovidiu Burdușa precizează că operațiunile din cadrul procesului de acordare a burselor sunt prevăzute de procedura Ordinului Secretariatului General al Guvernului privind controlul managerial intern, având un înalt grad de încredere.
Reamintim că o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni condusă de secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a aflat zilele acestea la punctele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației și Siret pentru a prelua dosarele de burse pentru elevii etnici români din Ucraina care studiază la școli în limba română sau cu predarea limbii române ca limbă maternă. Dat fiind contextul special provocat de pandemia cu noul coronavirus, oficialii DRP au ridicat personal dosarele pentru a le aduce la București, unde vor fi evaluate.
Anul acesta, peste 5.000 de elevi etnici români din clasele I-III din Ucraina beneficiază de burse în valoare de 1.000 de lei/elev, oferite de DRP. În acest sens, Guvernul României a adoptat proiectul de Hotărâre privind suplimentarea cu 6.000.000 de lei a resurselor financiare ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în scopul acordării de burse de studiu elevilor etnici români înscriși în clasa I, a II-a și a III-a, în anul școlar 2019-2020.
În timpul unui interviu din iulie 2020 pentru Agenția BucPress din Cernăuți, secretarul de stat Ovidiu Burdușa a menționat că această inițiativă a statului român a contribuit în mod semnificativ la creșterea numărului de etnici români care doresc să își înscrie copiii în unitățile de învățământ cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.
În același timp, proiectul acordării de burse a fost ținta unor atacuri în presa ucraineană, inclusiv prin diseminarea de știri false.
În 2018 ziarul „Ceas”, citat de BukNews Cernăuți, a scris despre sute de familii de români din regiunea Cernăuți care ar putea fi lipsiți de subvenţii de stat din motivul că copiii lor au posibilitatea de a beneficia de burse acordate de Guvernul României. Presa ucraineană a scris că în timpul apropiat Ministerul politicii sociale al Ucrainei va elabora proiectul hotărârii Cabinetului de Miniştrii, care va preciza dreptul de a obţine subvenţii de către acei ce primesc mijloace financiare din bugetele altor state, inclusiv din bugetul României. Știrea a provocat un val de discuții, însă, până la urmă s-a dovedit a fi o invenție, autorii arătându-se deranjați de inițiativa de acordare a burselor pentru românii din Ucraina.

Romanian Global News precizează că cel care conduce așa zisa „Alianța Societăților Național-culturale a românilor din Ucraina” este un individ, Dumitru Caulea, pe care toate sursele de presă pe care Romanian Global News le are în Nordul Bucovinei, îl asimilează unui apropiat al SBU, serviciile secrete ucrainiene și care este utilizat pentru a crea confuzie și dispersarea comunității românești sau pentru manipularea opiniei publice în legătură cu interesele legitime ale celor peste jumătate de milion de români din Ucraina.
Acesta a fost creat pe modelul unui agent SBU, Anatol Fetescu, care acționa în Sudul Basarabiei, regiunea Odesa și care acționa împotriva celor circa 124.000 de români din regiune.
Romanian Global News speră că încercarea absolut prostească de dezinformare, pe care SBU o face, să nu fie folosită ca pretext de autoritățile române pentru a întârzia și mai mult alocarea burselor pentru elevii români care învață în limba română în Ucraina.

Romanian Global News

Read Previous

Trusturile de presă comuniste chineze plătesc milioane de dolari presei din SUA pentru propagandă

Read Next

Klaus Schwab, unul din demenții tătuci ai Marii Resetări: „Nu veți mai deține nimic și veți fi fericiți pentru asta!” „Profeții” Forumului Economic Mondial anunță că Era Post-Corona se resetează pe urmele lui Karl Marx