Ce a făcut Nineta Bărbulescu ca Ambasador al României în Australia! Final de mandat!

La 12 decembrie 2020 îmi voi încheia mandatul de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Australia, Noua Zeelandă şi în alte 7 state din regiunea Pacificului. Am servit interesele României cu ştiinţă de carte, pasiune şi determinare de-a lungul celor 7ani de mandat în cea mai îndepărtată regiune a lumii şi am aflat şi înţeles aspiraţiile românilor care au ales Antipozii drept ţara de adopţie, scrie Nineta Bărbulescu, Ambasador al României în Australia, Noua Zeelandă, Fiji, Kiribati, Nauru, Samoa, Tuvalu şi Vanuatu citată de “Românul Australian”, preluat de Romanian Global News.

Cu acestea în minte şi în suflet, am propus înfiinţarea primelor secţii de votare la Perth pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie 2014 şi la Adelaide pentru scrutinul parlamentar din decembrie 2016, ridicând la 6 numărul total al secţiilor de votare înfiinţate în Australia înbeneficiul cetăţenilor români care doresc să îşi exercite dreptul politic de a vota pentru alegerile româneşti şi europene sau pentru referendumurile organizate în România. Am egalat astfel Franţa, singurul stat membru al Uniunii Europene cu cel mai mare număr de secţii de votare pe acest continent.
Cu sprijinul admirabil al colegilor din echipa Ministerului Afacerilor Externe şi cu concursul şefilor diplomaţiei române din tot spectrul politic românesc, am propus şi înfiinţat un oficiuconsular la Melbourne în 2018, marcând astfel Anul stabilirii Semicentenarului relaţiilor diplomatice între România şi Australia.
Primii consuli de carieră care au sosit la Melbourne în iunie 2018 au fost domnul Daniel Beşliu şi doamna Mihaela Beşliu iar în prezent activează în calitate de consul d-ra Claudia Bejenaru.
În 2017-2019 Miniştrii succesivi ai Afacerilor Externe ai României au aprobat propunerile mele de înfiinţare a primelor consulate onorifice româneşti în Australia de Sud, Australia de Vest şi în Tasmania. Sunt onorată să fi nominalizat doamnele Ileana Corban şi Raluca Alecsa drept primi consuli ai României pentru Australia de Sud şi Australia de Vest, precum şi în calitate de consul onorific pentru Tasmania pe doamna Rachael Rose, curatoarea Tyler Collection, cea mai mare colecţie românească de artă din emisfera sudică. O poveste culturală admirabilă între România şi Australia, pe care vă invit să o cunoaşteţi.
Important este şi faptul că, începând cu 2015, am reuşit, în colaborare cu Ambasadorul Australiei pentru România domnul John Griffin, să eliminăm vizele de tranzit pe care Australia le impunea tuturor cetăţenilor români care tranzitau Australia în drum spre destinaţii din Noua Zeelandă.
Un aspect permanent de preocupare a fost promovarea oportunităţilor mediului de afaceri românesc şi sunt mândră că în oraşul meu natal, Galaţi, s-a construit, la timp şi în buget, Nuyina,în prezent cel mai mare spărgător de gheaţă din lume, care va fi operat de Divizia Antarctică a Australiei timp de 3 decenii pentru progresul explorării paşnice a continentului alb. Spărgătorul de gheaţă indică nivelul ridicat al cooperării Australiei nu doar cu România, ci şi cu celelate state europene. Nava a început testările în Europa şi va ajunge la Hobart în primul semestru al anului 2021.
Va fi un moment istoric, precum iernarea navei Belgica în Antarctica în 1897, fiind expresia celei mai spectaculoase cooperării europene în Australia în acest secol şi lecţia admirabilă a românilor constructori de nave. Şantierul din Galaţi, de 2 decenii parte a companiei olandeze Damen, are o istorie de peste 125 de ani.
Recent compania MIRA, parte a Macquarie Group, a anunţat cea mai mare investiţie în energia verde în Europa, prin achiziţia parcului Fântânele, cel mai mare parc eolian din Europa, şi a reţelei de distribuţie electricitate din sudul Munteniei. Este vorba despre o investiţie estimată la circa 1 miliard Euro care finalizează o activitate diplomatică de atragere a investiţiilor australiene în România, iniţiată încă de la sosirea la Canberra în 2013.
Suplimentar. După cum am anunţat în cursul audierii mele în comisiile de politică externă ale Parlamentului României în 2013, în calitate de diplomat nominalizat pentru funcţia de Ambasador al României în Australia şi în Noua Zeelandă, s-a reuşit, chiar dacă abia în 2020, importul în Australia a primului lot de 342 de maşini fabricate în România, la Craiova, Marca Ford Puma.
Esenţială este şi promovarea imaginii românilor în Australia şi contribuţiile minţilor strălucite originare din România la progresul Australiei şi al Noii Zeelande, de aceea am propus Preşedintelui României acordarea unor decoraţii naţionale unor personalităţi excepţionale din diaspora românească la Antipozi. Pentru contribuţiile specifice la progresele ştiinelor şi la promovarea
imaginii României şi românilor la Antipozi, Profesorul Silviu Iţescu, cercetător în domeniul cercetărilor cu celule stem adulte a fost decorat în 2018, Anul semi-centenarului relaţiilor diplomatice bilaterale cu Australia, cu Ordinul Naţional Steaua României în rang de Mare Ofiţer, iar Profesorul Cristian Sorin Calude, şeful catedrei de Matematici la Universitatea din Auckland afost decorat în 2019, Anul semi-centenarului relaţiilor diplomatice bilaterale cu Noua Zeelandă, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în rang de Cavaler.
Cu scopul unei mai bune cunoaşteri a românilor din diaspora culturală şi ştiinţifică, am organizat la Ambasada României din Canberra şi la Auckland, în Noua Zeelandă, în perioada 2016 – 2018, primele festivaluri ale creativităţii geniului românesc la Antipozi, maratoane ale oamenilor de cultură şi artă de origine română care trăiesc în Australia şi în Noua Zeelandă şi cărora le mulţumesc din suflet pentru participare şi implicare.
Cu aceste ocazii minunate dar şi cu prilejul participării la evenimente ale românilor de la Antipozi şi la lansări de cărţi româneşti de mare valoare, am avut prilejul să cunosc şi să colaborez cu cei mai cunoscuţi artişti maeştrii ai cuvântului românesc la Antipozi. Tuturor le doresc multă sănătate şi inspiraţia divină să nu îi părăsească niciodată! Mulţumesc tuturor pentru strădania admirabilă de a păstra şi cunoaşte limba română şi a construi numeroase punţi între România, Australia, Noua Zeelandă şi chiar până în îndepărtatul Vanuatu, unde am întâlnit o mică comunitate românească formată din 12 români sau în Samoa, unde am întâlnit singura româncă din acest stat insular.
De aceea m-aş bucura dacă s-ar cunoaşte mai bine că Galeriile Naţionale ale Australiei din Canberra adăpostesc din 1974 singura pereche de Păsări în Spaţiu din lume, operapatriarhului sculpturii moderne Constantin Brâncuşi, apreciată drept cea mai valoroasă operă de artă străină de pe continent. Şi pentru că nu a existat o platformă accesibilă a României din Australia şi de la Antipozi, care să conţină tot ceea ce este românesc şi tot ceea ce poate fi interpretat prin cultura şi civilizaţia românească, am iniţiat o colecţie de artă unică în Europa la acest moment, intitulată Pacifica România, care se află expusă din 2019 la Ambasada României din Canberra.

Anul acesta Ambasada României şi expoziia Pacifica România au fost vizitate de ES Guvernatorul General al Australiei David Hurley şi doamna Linda Hurley, de Guvernatoarea New South Wales Margaret Beazley şi domnul Dennis Wilson, de şefa diplomaţie australiene Onorabila Marise Payne şi Ministra pentru femei şi de mulţi alţi membri ai corpului diplomatic acreditat, precum şi de publicul larg.
Sper ca în anii care vor urma acest omagiu adus lui Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi şi altor Mari Români care au avansat cultura şi civilizaţia universală să fie accesibil tuturor pe oplatformă on-line.
Doresc să menţionez şi activităţile mele în calitate de Decan al doamnelor Ambasador şi Decan adjunct (2017 – 2019), precum şi, începând cu 1 Decembrie 2019, de Decan al corpului diplomatic local, funcţii onorifice pe care le-am îndeplinit cu demnitate şi cu bucuria de a menţine un sens al familiei diplomatice rezidente chiar în vremurile neaşteptat de greu încercate de pandemia Covid-19.
Rog să îl primiţi cu aceeiaşi mare bucurie pe care mi-aţi făcut-o oricând şi oriunde ne-am întâlnit pe continent, pe succesorul meu în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipoteniar al României la Antipozi, domnul Radu Gabriel Safta, diplomat de carieră cu experienţă diplomaticăimportantă şi cu expertiză în zona Asia-Pacific, fost consul general în Turcia, ambasador în Africa de Sud şi director general în Centrala Ministerului Afacerilor Externe.
Mulţumesc din suflet Românilor de la Antipozi care vorbesc, gândesc, scriu, cântă, visează şi dansează româneşte, tuturor celor care voluntariază în comisiile de votare dar şi celor care aleg să voteze pentru destinele ţării natale în cea mai mare şi mai compactă comunitate românească din Asia.
La bună revedere la Melbourne de alegeri şi apoi acasă,
rămâneţi sănătoşi,
Nineta Bărbulescu
Ambasador al României în Australia, Noua Zeelandă,
Fiji, Kiribati, Nauru, Samoa, Tuvalu şi Vanuatu
Decan al Corpului Diplomatic din Australia

Romanian Global News

Read Previous

Eveniment religios de mare anvergură în localitatea românească Iordăneşti din regiunea Cernăuți

Read Next

Alexandru Lăzescu: Post-Scriptum la alegerile americane