Sluga s-a dus să pupe clanța la stăpân. Români, nu alegeți slugi!
Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român organizează proiectul „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc)”, ce a presupus realizarea, în perioada februarie-noiembrie 2020, a unor hărți online ale arealelor în care se află comunități istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc), transmite Romanian Global News.
Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale populațiilor de origine română din Bulgaria sunt: dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător gradul I, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”, secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română, președinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Ministerul Culturii și drd. Cătălin Alexa, cercetător, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”.
Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale românilor timoceni din Serbia sunt: dr. Ivica Glišić (Ivița Glișici), preşedintele Forumului European pentru Istorie şi Cultură, filiala Serbia, și istoricul și etnologul român dr. Slavoljub Gacović (Slavoliub Gațovici).
Autorii au elaborat câte o hartă pentru fiecare din spațiile: Serbia de sud-est (Timocul sârbesc) și Bulgaria (Timocul bulgăresc, Valea Dunării, Cadrilater, localitățile aromânești), hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din aceste state din vecinătatea României.
Materialele pot fi accesate de către cei interesați pe site-ul oficial al ICR și pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice, putând astfel ajunge la un public numeros, ce poate consulta aceste date de oriunde și oricând, accesând linkurile prezentate aici: https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=43.009009563760436%2C24.28179110974567&z=8&mid=1Id-QGPld_28jIoGqgTfUB1eGvC_pPwaX (pentru harta Bulgariei) și https://romanidintimoc.webflow.io/ (pentru harta Serbiei).
Acest demers este necesar pentru a ști și a păstra istoria acestor locuri unde de sute de ani se găsesc comunități istorice românești, dar care se află într-un proces de asimilare și disoluție, fapt evident atunci când comparăm recensăminte, hărți etnografice și lingvistice de acum o sută de ani cu informațiile pe care le deținem în acest moment.
În acest sens, prin acest proiect putem lăsa posterității imaginea clară a acestor comunități în anul 2020, dar și amintirea care încă se mai păstrează și care dispare într-un ritm alarmant a locurilor de memorie lăsate de comunitățile istorice românești din Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc, Valea Dunării, Cadrilater și din așezările aromânești (Bulgaria).