Cine vrea să arunce prima democrație a lumii în haos? Cine a scris scenariul și cine l-a executat?

Câteva zeci de protestatari au pătruns miercuri în clădirea Capitoliului din Washington DC, întrerupând ședința de validare a președintelui SUA, scrie Adrian Pătrușcă în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Scene fără precedent s-au petrecut miercuri, 6 ianuarie, în capitala Statelor Unite. După un miting de sprijin în favoarea lui Donald Trump, o mare parte dintre cele câteva sute de mii de participanți s-au îndreptat spre clădirea Congresului, unde se desfășura ședința comună a celor două Camere.
Amploarea protestului era anunțată cu multe zile înainte, astfel încât era de presupus că forțele de ordine își iau toate măsurile pentru a controla situația și, în primul rând, a păzi clădirea Congresului.
Nu s-a întâmplat acest lucru. Câteva zeci de persoane din grupul care manifesta pașnic în fața Capitoliului s-au desprins din mulțime și au trecut ca prin brânză prin cordoanele forțelor de ordine, pătrunzând în guvern.
Scene oripilante pentru americani, nemaivăzute până acum în istoria lor de un sfert de mileniu.
Însă foarte familiare pentru românii mai în vârstă care au trăit lovitura de stat din decembrie 1989 și mineriadele.
Deoarece, cele câteva zeci de protestatari care au pătruns în Congres semănau flagrant cu tinerii cu constituție atletică, care au spart vitrinele la Timișoara și au pătruns în CC la București, în 1989. Sau au dat foc la autobuzele din Piața Universității și au atacat Ministerul de Interne pe 13 iunie.

Cert este că actele de violență nu i-au folosit deloc lui Donald Trump: au întrerupt un eveniment de asemenea istoric – contestarea masivă a alegerilor prezidențiale

După scoaterea protestatarilor din clădire, Congresul Statelor Unite şi-a reluat miercuri seară, în jurul orelor 20.00 (joi, 01.00 GMT), sesiunea consacrată procedurii de numărare și validare a voturilor exprimate în Colegiul Electoral.
Vicepreședintele Mike Pence, Mitch McConnell și Chuck Schumer au ținut discursuri înainte de a reîncepe procedura de numărare și validare a voturilor exprimate în Colegiul Electoral.
„Astăzi ne-am apărat Capitoliul. Vom fi mereu recunoscători. Bărbaților și femeileor care au rămas la postul lor pentru a apăra acest loc istoric. Cei care au făcut ravagii în Capitoliul nostru, nu au câștigat. Violența nu câștigă niciodată. Libertatea câștigă. Aceasta este în continuare casa poporului. Pe măsură ce ne reunim aici, lumea va asista din nou la rezistența și puterea democrației noastre”, a spus Pence la reunirea Congresului.

Romanian Global News

Read Previous

Cum dispare sub ochii noștri ,,Istoria românilor”

Read Next

“Welcome to Securistan!” Avocatul Dan Chitic: De-acum orice idee, orice discurs naționalist va fi catalogat ca “trumpist”