De Ziua Culturii Naționale -maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș pentru românii de pretutindeni

În acest an, de Ziua Culturii Naționale, Asociația pentru teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș oferă românilor de pretutindeni posibilitatea de a sărbători împreună acest eveniment definitoriu pentru cultura română, se arată într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.
Comunitățile de români de pe întreg globul vor putea urmări online, în regim de livestreaming, maratonul de lecturi de teatru RO Drama. Astfel, dorul de țară va putea fi ameliorat o dată cu vizionarea acestor lecturi de spectacole pe texte din dramaturgia românească.
În acest sens, vă anunțăm cu bucurie că, de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), Teatrul Național Târgu-Mureș va găzdui un maraton de spectacole lectură (15 ianuarie ora 00:00 – 15 ianuarie ora 24:00), eveniment desfășurat în cadrul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural, inițiat și produs de către Asociația Pentru Teatru Liviu Rebreanu.
Maratonul Ro.Drama constă într-o serie de spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918 difuzate în live streaming, timp de 24 de ore fără întrerupere.
În cadrul acestui demers sunt incluse spectacolele „Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu, „O noapte furtunoasă”,„Năpasta” texte aparținând lui Ion Luca Caragiale. Continuăm cu scrierile istorice – Alexandru Davila „Vlaicu Vodă”, Barbu Ștefănescu Delavrancea „Apus de soare”, trecem prin Mihai Sorbul „Patima roșie” și ne oprim la Camil Petrescu – „Jocul Ielelor”.
Sesiunea va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu, a acestui maraton de spectacole lectură pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenții dela actorie a Universității de Artă Târgu Mureș.
De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise,discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.
Va avea loc și un dialog cu doi specialiști: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai) și Anca Hațiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, licențiată în teatrologie și doctor în filologie).
Astfel timp de 24 de ore nonstop, live, avem 6 scriitori importanți pentru istoria dramaturgiei românești – 7 texte lecturate – întreaga trupă de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu, studenți la actorie, regie, teatrologie a Universității de Arte Târgu Mureș, specialiști în domeniul teatrologiei
Proiectul dedicat Zilei Culturii Române mai cuprinde o sesiune de Atitudini – corespondențe ale unor personalități ale culturii române – 13 video-uri/pastile (difuzate în perioada 16-28 ianuarie) precum și un program intitulat Dialog între generații prin care suntrealizate 3 întâlniri cu șase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din România. Întâlnirile vor fi în următoarele formule și tematici aferente:

  • Cristian Ban și Alexandru Dabija – Planurile subterane ale teatrului popular
  • Leta Popescu și László Bocsárdi – Universul interior al artistului și universul scenic
  • Adi Iclenzan și Theodor Cristian Popescu – Misiunea regizorului. Teatrul viitorului
    Principalul obiectiv al proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural constă în dezvoltarea unei serii de activități care să apropie și să stimuleze interesul pentru cultură prin promovarea și perpetuarea valorilor culturale de ieri și de azi prin adaptarea la lumea de mâine prin întâlniri, prin dialog.
    Inițiatorul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural este Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu, partenerul principal fiind Teatrul Național Târgu-Mureș. Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerul Culturii.
    Link-uri utile: www.teatrunational.ro, https://www.facebook.com/tntgm, https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGM

Romanian Global News

Read Previous

Dodon la pușcărie! DISINFO: Dodon a transmis rușilor informațiile primite de la SIS, care dovedeau legăturile dintre FSB și consultanții săi

Read Next

Ziua Culturii Nationale la Academia Romana