Încă un atac la adresa limbii române în Ucraina! Cafeaua poate fi comandată încă și în limba maternă!

Minoritatea națională maghiară din Transcarpatia, dar și cea română din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, a fost șocată de știrile publicate de presa din Ucraina, care citau cuvintele comisarului pentru protecția limbii de stat Taras Kremen, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.
Anume, anunțul că în Ucraina din 16 ianuarie 2021 sectorul prestării serviciilor ar trebui să treacă complet la limba ucraineană, iar cei care nu fac acest lucru vor fi amendați.
Rectorul Institutului Maghiar Transcarpatic, Istvan Cernyciko, profesor de lingvistică, a declarat pentru Karpatalja.ma că nu este nevoie să ne temem de schimbare.
„Comisarul pentru protecția limbii de stat Taras Kremin de pe pagina sa de Facebook subliniază constant, cât și în declarațiile sale că, începând cu 16 ianuarie, limba tuturor serviciilor din Ucraina va fi exclusiv limba de stat. Acest articol are și un al doilea paragraf despre acei clienți care doresc să utilizeze serviciile în altă limbă, iar furnizorul de servicii poate face acest lucru.
Adică, este un fapt incontestabil că, după 16 ianuarie 2021, fiecare furnizor de servicii din Ucraina este obligat să se asigure că, dacă este abordat în limba ucraineană și se așteaptă să fie furnizat serviciul în limba ucraineană, trebuie să o facă.
La cererea clientului sau a cumpărătorului, serviciul poate fi furnizat în orice limbă acceptabilă de ambele părți, nu doar în limba ucraineană. Deci, dacă cineva vine la frizerie și le cere să fie servit în limba maghiară, coaforul poate comunica cu oaspetele său în limba maghiară. Aveți dreptul să faceți acest lucru, nimeni nu poate impune sancțiuni sau alte amenzi pentru acest lucru”, a spus Istvan Cernyciko.
El a reamintit, de asemenea, că toate sancțiunile posibile pentru încălcări vor fi introduse abia din 16 iulie 2022.
Potrivit lui Istvan Cernyciko, nu ar trebui să vă fie frică de noua lege, trebuie doar să cunoașteți drepturile dumneavoastră. El a menționat, de asemenea, că autoritățile pot utiliza, de asemenea, o altă limbă decât limba de stat.
Articolul 12 din Legea cu privire la limba de stat prevede că limba de lucru a autorităților publice și a autoguvernării locale este limba de stat, dar afirmă, de asemenea, că, dacă se utilizează o altă limbă, este necesar să se asigure traducerea în limba ucraineană.
Istvan Cernyciko subliniază că Legea Ucrainei obligă oficialii guvernamentali să-și publice deciziile în limba ucraineană, dar nu există nimic care să îi împiedice să fie publicate, de exemplu, în traducerea maghiară.
„De asemenea, nimic nu interzice unui deputat să comunice în limba maghiară cu electorii săi, rezidenți ai regiunii, oameni cărora le datorează mandatul și din ale căror taxe este gospodărit acest teritoriu”, a spus Cernicko.â
Astfel, putem fi liniștiți: în localitățile cu populație preponderant românească putem comanda cafeaua în limba noastră maternă.

Romanian Global News

Read Previous

Dan Tanasă: PNL ȘI USR pregătesc primele acte de trădare națională în sprijinul UDMR

Read Next

Nicolae Negru: Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski