Deputatul UDMR Biro Rozalia nu consideră prioritare, pentru politica externă a României, drepturile celor 10 milioane de români din afara frontierelor

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR, Biro Rozalia Ibolya, nu consideră prioritar pentru diplomația românească, drepturile celor 10 miloane de români din afara României, diasporă sau comunități istorice, transmite Romanian Global News.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia, a declarat că toţi cei 31 de diplomaţi propuşi recent ca ambasadori ai României au fost audiaţi şi au primit aviz favorabil, iar comisiile parlamentare de profil vor face demersuri pentru o bugetare mai mare a Ministerului Afacerilor Externe în scopul asigurării personalului necesar pentru ambasadele ţării noastre în străinătate.
Deputatul UDMR a precizat că, în opinia sa, prioritare vor trebui să fie parteneriatele strategice pe care le are ţara noastră şi reprezentarea României în state precum SUA, Germania sau Japonia. În aceste state, obiectivul prioritar al ambasadorului român va fi acela „de a adânci, întări şi de a diversifica parteneriatul strategic cu ţara respectivă”.
În ceea ce priveşte ţările vecine, unde România are importante comunități românești, majoritatea nerecunoscute și lipsite complet de cele mai elementare drepturi elementare, obiectivele prioritare deputatul UDMR, Biro Rozalia, crede că prioritatea ambasadorilor trebuie să fie oportunităţile de afaceri, iar rolul ambasadorului va fi de a promova imaginea României şi de a clădi legăturile de prietenie şi de parteneriat.
Adică de ce să stricăm legăturile de “prietenie și parteneriat” apărând drepturile comunităților românești, când în schimb putem merge la recepții și chiohanuri cu oficialii statului gazdă, așa cum proceda fostul ambasador al României la Belgrad! Așa or face și diplomații maghiari în țările în care Ungaria are minorități?
„Prioritare sunt desigur activităţile diplomatice, dar pentru că au în subordine şi ataşatul economic, ataşatul comercial, rugămintea mea a fost să punem un accent mai puternic pe activităţile, relaţiile comerciale şi economice. De asemenea, am subliniat importanţa relaţiilor bilaterale, care constituie puntea pentru dezvoltarea parteneriatelor regionale, dar şi baza promovării reciproce în structurile internaţionale”, a declarat preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, membrul UDMR Biro Rozalia, citată de Agerpres.
Toţi cei 31 de diplomaţi propuşi ambasadori ai României au fost audiaţi – în patru runde, trei anul trecut şi una recent, în 6 ianuarie – şi au primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă din Parlament, pentru câte un mandat de cinci ani.

Romanian Global News

Read Previous

AUR somează guvernul Câțu să deschidă școlile și să adopte măsuri de urgență pentru salvarea școlii românești

Read Next

AUR renunță la milioanele de euro de la AEP: ‘Vom iniția o lege prin care să fie oprit acest jaf din banii publici’