Mișcarea Politică „Unirea” inițiază discuții pe marginea alegerilor parlamentare anticipate, în vederea identificării celei mai bune formule de participare la anticipate a forțelor politice unioniste și pro-europene. Anunțul a fost făcut de unul dintre liderii mișcării, Valeriu Munteanu, transmite Romanian Global News.
„Având în vederea iminența alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, Mișcarea Politică UNIREA inițiază un dialog comun cu PAS, PPDA și PUN în vederea identificării celei mai bune formule de participare la anticipate a forțelor politice unioniste și pro-europene”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit fostului deputat, la această etapă, sunt examinate două posibilități:
- Participarea tuturor forțelor politice pro-europene și unioniste sănătoase în cadrul unui bloc electoral larg, cu obiectivul obținerii majorității parlamentare;
- Participare în cadrul a două blocuri electorale, unul unionist și altul pro-european, păstrând aceeași miză electorală – obținerea majorității parlamentare.
„Astfel, toți împreună, vom putea aplica, cu succes, strategia „Niciun vot pierdut” și vom putea mobiliza, la vot, întreg electoratul pro-european și unionist, la fel ca în recentele alegeri prezidențiale”, a mai scris Munteanu, menționând că astăzi vor fi contactați colegii de la PUN, PPDA și PAS în vederea inițierii dialogului pe acest subiect.
La data de 28 decembrie 2020, Maia Sandu a avut consultări cu fracțiunile şi grupurile politice parlamentare. Ulterior, ea a anunțat că principala concluzie după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare este că, deși unele fracțiuni „văd în mod diferit” felul în care se poate de ajuns la anticipate, deocamdată nimeni nu-și asumă participarea într-o majoritate parlamentară.
Amintim că luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Potrivit președintei CC, Domnica Manole, Constituția prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.