Primul concert online al Orchestrei de Muzică Populară a Consiliului Național al Minorității Naționale din Serbia

În luna martie, care aduce și Ziua Femeii, noua orchestră a C.N.M.N.R.S.-ului a susținut primul concert online, un spectacol extraordinar ce s-a desfășurat pe parcursul a două ore. Energia și forțele proaspete ne-au încântat și ne-au purtat pe tărâmul muzicii populare românești. Muzicieni amatori afirmați, dar și mulți profesioniști, care până în prezent nu au avut posibilitatea de a cânta într-o orchestră românească de acest nivel, s-au reunit pe scena Căminului Cultural din Alibunarpe data de 7 martie a.c., se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.
Orchestra C.N.M.N.R.S.-ului a fost înființată oficial în noiembrie 2020. Consiliul Național al Minorității Naționale din Serbia a sprijinit înființarea acestei orchestre și a deschis ușa muzicienilor români din Serbia.
Președintele Consiliului Național al Minorității Naționale din Serbia, Daniel Magdu, a fost prezent la eveniment și a declarat următoarele: ,,Din păcate, încă ne aflăm în pandemie. Situația se înrăutățește de pe o zi pe alta și este ultimul moment caaceastă orchestră să aibă o apariție pe scenă; din păcate, fără public în fața muzicienilor, dar cu public în fața micilor ecrane, a rețelelor de socializare, dar și a canalului de Youtube al orchestrei. Este important să nu se piardă interconectivitatea dintre public și artiști.
Mă bucură faptul că mă aflu aici, printre muzicienii noștri români. Este orchestră sută la sută românească. Deasemenea, mă bucură faptul că am reușit prin această orchestră să reunim toți românii din aproape toate zonele în care ei locuiesc. Avem artiști de la Bor până la Torac, de la Coștei până la Ovcea. Așadar, este un adevărat praznic al sunetului muzicii. Am auzit cât de frumos sună acest concert, ceea ce dovedește că muzica populară românească poate să fie cântată din suflet doar de cei care o simt, adică de români.
Ne bucură și prezența doamnei Izvorinka Milošević, care a promovat de-a lungul anilor muzica românească/valahă în Serbia și în fosta Iugoslavie. Ne bucură și prezența domnului maestru Lazăr Novac. Tineri amatori, artiști consacrați și cei care sunt la început de drum, toți sunt români; asta era ideea, ca această orchestră să fie compusă din români care după acest concert se vor întoarce în localitățile lor, unde vor promova și vor menține cultura românească.
Deasemenea, mă bucură faptul că printre muzicieni se află și Mircea Adrelean, fiul marelui maestru, regretatul Mircea Adrelean. Mircea a venit în această seară pentru a ne sprijini și pentru a participa împreună cu românii din Serbia la păstrarea și promovarea muzicii noastre românești. Așadar, avem printre noi și muzicieni din partea românească a Banatului. Este foarte bun acest schimb de experiență, această îmbogățire artistică. Artiștii știu mai bine, însă eu, ca spectator, dar și fiindcă iubesc muzica populară românească, cred că acest schimb de experiențăeste un lucru foarte bun.
Când vorbim despre această orchestrăpot să mai adaug la cele spuse că este începutul unui proiect frumos, că orchestra a fost reînființată la inițiativa muzicienilor consacrați profesioniști, dar și a celor amatori. Cu toții sunt muzicieni români din Serbia. Acestă orchestră are ușa deschisă pentru toți românii, pentru muzicienii care vor să cânte și vor să își dea contribuția. Membrii orchestrei îi primesc cu drag, pentru că doar uniți putem să promovăm și să păstrăm cultura noastră românească”.
Printr-un mesaj scris s-a adresat și Excelența Sa Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Serbia:,,Dragi membriai orchestrei de muzică populară, dragi reprezentanți ai Consiliului Național al Minorității Române din Serbia, dragi români, vă mulțumesc pentru efortul depus pentru a organiza acest evenimenteși pentru ocazia de a vă adresa câteva cuvinte, chiar și de la distanță. Prin acest demers ne demonstrați că într-o perioadă dificilă, ce ne obligă la distanțare socială și la protejarea noastră și a celor dragi, vorbele poetului nostru național, Vasile Alecsandri referitoare la harul muzicii își găsesc încă reflectarea în realitate. De-l muncește dorul pe român, de-l cuprinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreață, el își cântă durerile și bucuriile, își cântă istoria și astfel sufletul său este un izvor nesfârșit de frumoasa poezie. Utilizez acestă ocazie pentru a aprecia stăruință dumneavoastră în apărarea și propagarea sentimentelor românești precum și pentru a vă transmite cele mai sincere urări de bine”.
Maestrul Lazăr Novac s-a prezentat pe scenă cu două melodii și s-a declarat încântat de prima apariție a orchestrei. După cum a spus, le dorește membrilor orchestrei cât mai multe evenimente reușite în viitor.
Dirijorul orchestrei, domnul Alexandru Frianț, s-a declarat mulțumit de acest prim concert al orchestrei pe care o conduce.
La acest eveniment de înaltă încărcătură sufletească alături de orchestră a fost și viceprimarul comunei Alibunar, Marta Dimitrović.
Orchestra de Muzică Populară al Consiliului Național al Minorității Naționale din Serbia este alcătuită din muzicieni profesioniști, soliști vocali de o rară calitate, conduși cu multă dibăcie de dirijorul Alexandru Frianț. Au debutat cu brio și ne-au demonstrat că sensul existenței orchestrei îl reprezintă valorificarea și conservarea tezaurului muzical românesc autentic. Membrii acestei orchestre au dat dovadă de talent, bună pregătire și măiestrie artistică. Toți împreunăam întors o filă nouă în istoria românilor de pe aceste meleaguri.

Romanian Global News

Read Previous

Stoparea următoarei revoluții culturale începe cu propria ta bibliotecă. Tirania începe întotdeauna cu arderea cărților

Read Next

Studiu: Românii nu mai vor să plece la muncă în străinătate