Primarul orașului Reni, fost milițian, a prezentat pretenții teritoriale față de Republica Moldova! Peste 70% din locuitorii din Reni sunt români

Primarul orașului Reni, regiunea Odesa, Igor Plehov, a înaintat revendicări teritoriale reale față de R.Moldova. Această declarație a fost făcută în cadrul sesiunii Consiliului orășenesc, scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.
”Primarul este revoltat de transferul către Republica Moldova a unei mici porțiuni din teritoriul ucrainean, care a oferit acestui stat (Republicii Moldova – n.r.) acces la Dunăre cu ieșirea la Marea Neagră. Chișinăul a construit acolo portul Giurgiulești (portul Giurgiulești constă din terminalul petrolier, portul mărfar și de călători – n.r.), interceptând fluxurile de marfuri din portul Reni”, a declarat primarul, citat de publicația dumskaia.net.
Potrivit lui Igor Plehov: ”Nu existau motive legale pentru a oferi Moldovei un astfel de cadou: conform Constituției, teritoriul Ucrainei în cadrul frontierei actuale este integral și inviolabil. Revizuirea teritoriului Ucrainei poate fi aprobat exclusiv printr-un referendum național.”
La etapa actuală, prin implicarea unui grup de experți și juriști primarul orașului Reni dorește să definească cu claritate teritoriul ce poate fi administrat de Comunitatea teritorială unită Reni.
”Este un subiect de discuții cu poliția de frontieră și cu reprezentanții altor departamente. Am vorbit cu ei. Sigur, nu împărtășesc în mod public părerea mea, dar neoficial susțin această opinie. În orice caz, în actele normative care reglementează organizarea și funcționarea raionului Reni, nu se menționează despre renunțarea la fâșia de teren cu ieșire la Dunăre în favoarea statului vecin. În consecință, terenul pe care se află portul Giurgiulești ar trebui considerat teritoriu al comunității teritoriale Reni ”, a spus primarul Plehov.

Romanian Global News

Read Previous

Deputatul AUR Ringo Dămureanu: Românii din Valea Timocului se opun otrăvirii apei și aerului! Apel către Guvernul României

Read Next

DACII DIN NORMANDIA – Rollo, Lupul cel Vestit – „Formula AS” pe urme vechi româneşti