Avertizez că Parlamentul României nu va putea vota aderarea Serbiei la Uniunea Europeană decât dacă Serbia va acorda drepturile pe care le au sârbii din România, celor 300.000 de români din zona Timocului

Pe 19 martie vizitapreședintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, senatorul Claudiu Târziu a continuat în Timoc, Serbia cu o conferință de presă organizată la sediul Partidul Neamului Româneasc din Serbia.
Cu această ocazie, senatorula transmis faptul că Parlamentul României nu poate vota aderarea Serbiei la UE dacă aceasta nu va respecta drepturile și libertățile comunităților de români din zonă, așa cum prevedeînsuși Protocolul Comisiei Mixte România-Serbia, semnat la Bruxelles pe 1 martie 2012, precum și a aspectelor convenite la Haga în octombrie 2012.
„În calitate de președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, am în vedere să monitorizez și să observ cum sunt respectate drepturile și libertățile românilor de peste tot din lume, dar cum precădere ale celor din comunitățile istorice din jurul granițelor României și din Balcani”, a spus acesta în cadrul unei conferinței de presă.

„Acest fapt este cu atât mai regretabil cu cât România și Serbia pot fi două state prietene și pot trăi într-o foarte bună înțelegere, România făcând deja un prim pas în această direcție. Și mă refer la faptul că drepturile și libertățile cetățenilor români de etnie sârbă din statul român sunt respectate la virgulă. Avertizez că Parlamentul României nu va putea vota aderarea Serbiei la Uniunea Europeană decât dacă Serbia va face aceleași lucruri pentru cei 300.000 de români din zona Timocului”, a declarat Târziu.

Senatorul a cerut, de asemenea, recunoașterea de către statul sârb sinonimiei celor doi termeni, român și vlah, utilizați pentru denumirea aceleiași etnii, românească, subliniind că legea pentru românii de pretutindeni din România prevede în mod expres această identitate.
„De asemenea, cerem emisia radio tv în limba română și înființarea de redacții românești la posturile care emit în zona Timocului. Solicităm introducerea limbii române în administrație în localitățile unde trăiesc cel puțin 20% din populație de etnie vlahă/română. Cerem ca solicitările părinților de etnie română pentru ca ai lor copii să învețe în limba română să fie respectate și să se predea în mod real în școlile din localitățile unde există mai mulți români limba română”, a mai adăugat parlamentarul.

Acesta mai cere recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române și în Timoc, însemnând că i se vor respecta toate cerințele legate de exercitarea cultului. „Printre aceste nevoi se numără construcția de biserici, exercitarea religiei în limba română și încetarea oricăror presiuni făcute asupra preoților și credincioșilor români din biserica ortodoxă română”, a spus Claudiu Târziu.
De altfel, aceste idei au fost menționate și de întâlnirea din la bisericuța românească din cartierul Brezonik al Borului păstorită de părintele Ovidiu Doru Ursu, protopop al Vicariatului Ortodox Român al Timocului, Protopopiatul Borului și al Lăpușnei care a subliniat importanța susținerii Bisericii Ortodoxe Române în Timoc și a importanței misiunii sale pe aceste meleaguri.

Părintele Ursu a subliniat și el greutățile pe care le au copiii românilor/vlahilor din zonă în învățarea limbii române literare. “Acele cursuri opționale de limba română, organizate de autorități, au un orar aproape imposibil de urmat de majoritatea copiilor”, a povestit Părintele Ursu.
Programul a cuprins și o întâlnire a delegației cu primarul comunei Bolevaț, Neboisa Marianovic, comună (raion) ce cuprinde mai multe localități locuite de populație majoritar românească.

În cadrul discuțiilor, senatorul Claudiu Târziu a ținut să îi mulțumească și să îi tramsmită toată aprecierea sa primarului din Bolievaț, pentru felul în care înțelege să susțină comunitatea de români/vlahi din zonă, propunându-i, de asemenea, o posibilă înfrățire a comunei cu o localitate din România.
Delegația condusă de senatorul Claudiu Târziu a avut o întâlnire și cu țăranii români/vlahi din localitatea Slatina, ale căror terenuri agricole, proprietăți private, au fost practic blocate și izolate complet în mod abuziv de firma chineză Zi Jin care exploatează complexul minier din Bor – cea mai mare mina de cupru din Europa, fără ca ei să mai poată avea acces la ele.

Sătenii revoltați i-au explicat senatorului că dreptul lor la proprietate le-a fost încălcat în mod flagrant de compania chineză care exploatează rezervele de cupru din zonă, pentru exproprierea acestora compania oferindu-le un preț derizoriu de 1 euro per metru pătrat. La aceasta se adaugă și poluarea apelor și aerului urmare a acestei exploatări miniere, care nu respectă normele de mediu.
“Ne-au luat pământul, ni se dărâmă casele, ne omoară câinii și animalele din pădure….Ne-au invadat cu totul! 5000 de chinezi au venit și distrug satele noastre și ale noastre autorități îi lasă. Cu voia lor noi suntem distruși la noi acasă” a declarat un țăran delegației din România,
Legat de acest subiect, senatorul Claudiu Târziu a promis că va ridica problema autorităților publice de resort din Serbia, România și instituțiilor europene.
Vizita continuă sâmbăta, 20 martie, la Mălainița, unde delegația parlamentară participă a slujba ce va fi oficiată la Mălainița de părintele Boian Alexandrovic și la întâlnirea cu reprezentanții Congresului Românilor din Serbia, organizație umbrelă a românilor/vlahilor din Timoc.

Romanian Global News

Read Previous

Senatorul Claudiu Târziu în vizita de lucru din Timoc, Serbia: Biserica Ortodoxă Română condusă de Părintele Boian este singura instituție românească din Timoc

Read Next

Pași pentru înscrierea dosarului privind cămășa cu altiță în patrimoniul UNESCO