Final de vizită în Timoc: Întâlnirea președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României cu membrii Congresului Românilor din Serbia

Sâmbăta, 20 martie, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, senatorul Claudiu Târziu a continuat vizita de lucru în Timoc, Serbia, prin participarea la Sfânta Liturghie și întâlnirea cu reprezentanți ai Congresului Românilor din Serbia, la Mănăstirea românească de la Malainița, transmite corespondentul Romanian Global News.

La întâlnire au participat Părintele Boian Alexandrovic, protopop stavrofor al Vicariatului “Daciei Ripensis”, dr.Predrag Balasevic, președintele Partidului Neamului Rumanesc din Serbia, Zavisa Zurz, președinte al Asociației “Ariadnae Filum” pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia, dr. Dragisa Kostadinovic președinte al Asociatiației“Traian”, Sasa Jovanovic președinte al Asociației “Români din Omoli”, Miomir Giorgevic, președinte al Asociatiei Perspective traditional inovative din Valea Timocului.
Președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, senatorul Claudiu Târziu, i-a informat pe cei prezenți despre cum a decurs vizita sa în Timoc și problemele grave pe care le-a constatat pe teren, subliniind că va transmite Parlamentului României și instituțiilor europene toate problemele ridicate de cei cu care s-a văzut.

“Și problema legată de lipsa drepturilor elementare pentru păstrare identității naționale și problemele dramatice a țăranilor români afectați de exploatarea minei de cupru de către compania chineză Zi Jin, vor face obiectul unei campanii de informare pe care o voi duce în România, dar și către instituțiile europene”, a declarat senatorul Claudiu Târziu.
Membrii Congresului Românilor din Serbia s-au declarat solidari cu satele locuite de români și care sunt afectate de exploatarea sălbatică a resurselor din zonă și de problemele de mediu cauzate de firma chineză în complicitate cu autoritățile sârbe. Aceștia au subliniat că dezinteresul autorităților sârbe la problemele ridicate de organizațiile lor este semnul că aceste autorități folosesc firma chineză pentru a-i face să părăsească zona.
Reprezentanții organizațiilor prezente la întâlnire au reclamat și activitatea defectuasă a consulului general al Românei de la Zaicear și au cerut înlocuirea acestuia cu o persoană care să reprezinte cu adevărat interesele României și să nu mai facă de râs Țara mamă. În plus au fost aduse la cunostința delegației din România modul în care consulul general al României și-a bătut joc de unii dintre românii/vlahi care au depus de ani de zile dosarul pentru acordarea cetățeniei române.
Cei prezenți la întâlnire au discutat necesitatea înființării de instituții românești în zonă, problemele legate de învățarea în școli a limbii române, lipsa mass-mediei și modul în care unele instituții din România răspund necesităților stringente ale comunității. Aceștia au subliniat și modul în care sunt tratați de autoritățile statului sârb care ignoră cererile lor.
În final senatorul Claudiu Târziu le-a transmis celor prezenți faptul că Parlamentul României nu poate vota aderarea Serbiei la UE dacă aceasta nu va respecta drepturile și libertățile românilor/vlahilor din Timoc, așa cum prevede însuși Protocolul Comisiei Mixte România-Serbia, semnat la Bruxelles pe 1 martie 2012, precum și a aspectelor convenite la Haga în octombrie 2012.

Romanian Global News

Read Previous

În timp ce oamenii USR se pensionează la 42 de ani, românii din minele de uraniu trăiesc cu 2.000 de lei

Read Next

Muzicianul Mihai Mărgineanu „Nu i se pare nimănui ciudat că au dispărut cu totul atentatele teroriste de la știri?”. Și anunță: „Săptămâna aceasta voi lansa cântecul cu titlul DICTATORII DE OPINIE!”