Ţările membre NATO îşi reafirmă angajamentul faţă de clauza apărării colective. Acţiunile agresive ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică

Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale NATO, reuniţi marţi la Bruxelles, au reafirmat angajamentul ţărilor lor faţă de clauza apărării colective şi au subliniat că parteneriatul transatlantic rămâne pilonul acestei apărări, esenţial pentru coeziunea politică a organizaţiei şi pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, transmite nato.int, preluat de Romanian Global News.

”NATO este fundamentul apărării noastre colective: împreună reafirmăm angajamentul nostru solemn faţă de Tratatul de la Washington, inclusiv acela că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor, aşa cum este înscris în articolul 5. NATO este cea mai puternică alianţă din istorie, garantând libertatea unui miliard de oameni, integritatea teritoriului nostru şi protecţia valorilor noastre”, indică declaraţia reuniunii de la Bruxelles, care se va încheia miercuri.

Miniştrii reamintesc faptul că NATO este o alianţă defensivă şi nu prezintă nicio ameninţare pentru nicio ţară. ”Ca răspuns la un mediu de securitate mai periculos şi impredictibil, consolidăm substanţial capacităţile de apărare şi descurajare, atitudinea şi flexibilitatea NATO, susţinute de şapte ani consecutivi de creştere a cheltuielilor pentru apărare, forţe mai capabile şi pregătite, desfăşurări semnificative în misiuni şi operaţiuni şi angajamente mai profunde cu partenerii”, mai arată documentul citat.

Semnatarii atenţionează că acţiunile agresive ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică, iar terorismul în toate formele şi manifestările sale rămâne o ameninţare persistentă pentru toate ţările aliate.

Pe de altă parte, miniştrii au subliniat că pandemia de COVID-19 ilustrează încă o dată că NATO întâmpină provocări în mod constant.

”Parteneriatul transatlantic rămâne piatra de temelie a apărării noastre colective, crucial pentru coeziunea noastră politică, şi un pilon esenţial al ordinii internaţionale bazate pe reguli”, au accentuat participanţii.

Romanian Global News

Read Previous

Trompeta OMS în România, deputatul PSD Alexandru Rafila, induce ideea falsă că vaccinarea a peste 100.000 de români pe zi ar putea grăbi sfârșitul pandemiei. Israelul a vaccinat de două ori pe-atât, însă pandemia s-a agravat

Read Next

5000 de basarabeni au semnat pentru redenumirea străzii Pușkin din Chișinău în strada Nicolae Dabija