Burse de studiu în România pentru tinerii basarabeni, în memoria lui Nicolae Dabija

Academia Internațională „Mihai Eminescu” a inițiat câteva burse de studiu în România pentru tinerii basarabeni în memoria marelui scriitor Nicolae Dabija, transmite www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Anunțul a fost făcut de scriitorul Cătălin Bordeianu, care a subliniat că memoria lui Nicolae Dabija rămâne a fi ca o stea polară, care ne călăuzește în continuare pe calea rezistenței prin limbă și cultură. „Am inițiat câteva burse, dintre care una în jurnalism, finanțate de Academie, pentru care președintele Academiei, profesorul și academicianul Ion Diaconescu și-a dat acordul și am trecut imediat la înfăptuirea acestui proiect. Alături de noi se află și episcopul Teodosie al Tomisului, care oferă pentru un tânăr basarabean care vrea să studieze teologia în România o bursă pe durata studiilor”, a precizat membrul Academiei Internațională „Mihai Eminescu”.
De asemenea, Cătălin Bordeianu a subliniat că instituția respectivă întreprinde mai multe acțiuni pentru perpetuarea memoriei marelui scriitor Nicolae Dabija, care a fost vice-președinte și membru-fondator al Academiei. „Toți membrii Academiei au consemnat cu mare regret plecarea la cele veșnice a scriitorului Nicolae Dabija. Credem că prin cuvânt, prin cărți, vom fi împreună, credem că editarea operei omnia a lui Nicolae Dabija va deveni o realitate în anii următori, prin efortul pe care îl vom face”, a menționat sursa.
Cătălin Bordeianu a mai adăugat că urmează să fie editate mai multe manuscrise, care se aflau pe masa de lucru a lui Nicolae Dabija, printre care cel cu traducerea și adaptarea poeziilor lui Neagoe Basarab, versuri de o frumusețe rară, scrise în sec. XVI. „De Nicolae Dabija ne leagă o prietenie și o colaborare de aproape 30 de ani… Lucram împreună la problemele, hai să spunem, necunoscute ale istoriografiei noastre. Lucra, distinsul nostru prieten la o re-citire a testamentului lui Neagoe Basarab. Lucra de asemenea pe un manuscris, pe care eu l-am descoperit în urmă cu 10-15 ani, în care semnele heraldice ale unui boier moldovean erau atât de formidabil realizate pe hârtie, încât ne-au trezit interesul și aplecare către acest domeniu. Avea poetul și multe poezii nepublicate, proză, articole, etc.„, a declarat scriitorul într-un interviu pentru Radio Chișinău.
Academia Internațională „Mihai Eminescu” care întrunește mai multe personalități remarcabile, printre care laureați ai premiului Nobel, acordă, anual, importante premii științifice și culturale, economice, medicale, teologice.

Romanian Global News

Read Previous

Spioni ruși prinși în Bulgaria? Doi diplomaţi ruşi au fost expulzați după descoperirea unei reţele de spionaj în favoarea Moscovei. Numai în România nu este prins nici un spion rus!

Read Next

AUR: Nu vom accepta să ni se interzică Paștele. AUR respinge aceste restricții care nu dau niciun rezultat. Ne vom opune cu toate mijloacele politice și civice