Părintele Andrei Dosoftei, preot în Scoția pentru românii din Aberdeen, Dundee, Inverness şi zonele limitrofe, a vorbit la Știrile TVR despre situația clericilor în societatea britanică, transmite Basilica.ro, preluat de Romanian Global News.
„Prima experienţă cu scoţienii a fost interesantă. Ţin minte că, mergând într-un supermarket cu soţia, oamenii se uitau la mine destul de rezervaţi; nu ştiau cum să mă catalogheze: nu puteam fi catolic pentru că aveam soţie, evreu, la fel, pentru că nu aveam perciuni, musulman nici atât pentru că era sesizabilă crucea, iar pastor nu, pentru că aveam reverendă. Eram o specie «nouă»”, își amintește părintele Andrei.
„Am descoperit apoi că termenul de «ortodox» nu este prea răspândit. Când vine vorba de culte, marea majoritate a oamenilor ştiu de «Protestant Church» sau de «Catholic Church»”.
„În Marea Britanie preoţii lucrează în IT, construcţii, inginerie, livrări, depozite etc. Eu am lucrat ca ospătar, ca infirmier în asistenţă socială privată, în construcţii, în administraţie, în traduceri, iar în prezent lucrez în livrări”.
„Fără un loc de muncă nu te poţi întreţine. Nu e uşor să fii tată, preot şi angajat însă situaţia o impune şi preotul trebuie să facă faţă”, a spus clericul.
Cuvântul unui lider spiritual are o reputaţie bună
Cu toate acestea, „din punct de vedere legal, preotul este protejat şi se poate implica în diferite probleme ale comunităţii din care face parte. El se confruntă, indirect, cu problemele oamenilor”.
„De aceea noi, în Nord-Estul Scoţiei colaborăm foarte bine atât cu autorităţile române cât şi cu cele scoţiene. Uneori merg la Poliţie (fie să traduc, fie să recuperez pe cineva), uneori la Primăria oraşului pentru a evita evacuarea pe nedrept a unor oameni sau să le ofer recomandări pentru diferite locuri de muncă etc”, a spus părintele Andrei în interviul acordat pentru TVR Luciei Toader.
„În general, cuvântul unui lider spiritual are o reputaţie bună şi cântăreşte destul de mult înaintea autorităţilor locale”, a subliniat preotul. „Desigur, nu putem nega faptul că, în anumite situaţii, se simte laicitatea statului, însă acelaşi stat garantează libertatea religioasă şi protejează împotriva discriminării”.
„Să fii preot în diaspora aduce multe provocări. De multe ori eşti pus în faţa unor situaţii neobişnuite şi dificile, dar trebuie să ai mereu tăria de a-i odihni pe oameni când au nevoie de sprijinul Bisericii”, spune Pr. Andrei Dosoftei.
Vezi interviul integral.