Pentru un Monument închinat martirilor români din Ținutul Herța, Nordul Bucovinei și întreaga Basarabie la București

Românii din Ucraina propun înălțarea unui Monument al victimelor masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, transmite Romanian Global News.

De 10 ani de zile 1 aprilie este declarată Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

“Consider că, precum au îngenunchiat românii în București și alte orașe la 28 iunie 1940, în semn de solidaritate cu românii din întreaga Basarabie, ținutul Herța și Nordul Bucovinei, răpiți cu tot cu regiunile istorice românești din trupul Țării, la fel acum, într-al nouălea deceniu de la acele cumplite vremuri în București ar trebui să fie înălțat un Monument al victimelor masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie. Românilor exterminați de ciuma roșie le datorăm cel puțin acest lucru. Cine uită nu merită”, scria pe o rețea de socializare un reprezentant al românilor din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa.


  • Legea nr. 68/2011 pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. –
Se instituie ziua de 1 aprilie ca Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

Art. 2. –
Cu prilejul Zilei naționale de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie se organizează comemorări oficiale, depuneri de coroane și alte activități menite să cinstească memoria acestor români.

Art. 3. –
În perioada 31 martie-2 aprilie, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune și Agenția Națională de Presă AGERPRES vor difuza, cu prioritate, emisiuni despre perioada ocupației sovietice din Ținutul Herța, nordul Bucovinei și Basarabia, tratând evenimentele tragice menționate la art. 1.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
IOAN OLTEAN

PREȘEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANĂ

Romanian Global News

Read Previous

Acțiunea 2012: Românii din Ucraina sunt abandonați de statul român

Read Next

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României s-a întâlnit, la Cernăuți, cu reprezentanți ai organizațiilor românești din Ucraina