Mii de români au plecat din Spania din cauza pandemiei

Mii de români au plecat din Spania de la începutul pandemiei. Restricțiile și pierderea locurilor de muncă au fost principalele cauze pentru care mulți au ales să se întoarcă acasă, după ani de muncă în străinătate. Singurele domenii în care s-a lucrat fără restricții au fost construcțiile și agricultura, după cum a constatat corespondentul TVR Oana Dobrescu, se arată într-un reportaj al Știrilor TVR, preluat de Romanian Global News.

Jeni este din Galați și a venit în Spania în urmă cu 17 ani. Din 2015 administrează un restaurant românesc. Până să înceapă pandemia avea evenimente în fiecare săptămână pentru românii din Benidorm și Alicante. Acum are clienți doar în weekend.
Andreea a venit din România în urmă cu doi ani special pentru a da o mână de ajutor la restaurant.
Andreea: Restaurantul nostru a fost foarte afectat de plecarea clienților. Foarte mulți români au rămas fără loc de muncă și au decis să plece înapoi în România
Datele oficiale arată că în acest moment mai sunt în jur de 670 de mii de români înregistrați cu domiciliul în Spania. Cei mai mulși se află în Madrid, Valencia, Castellon și Zaragoza.
Aproape 5.000 de români au plecat din Spania de la începutul pandemiei. Cei mai afectați de pierderea locurilor de muncă au fost cei care lucrau în hoteluri, restaurante sau alte servicii turistice.
Muncitorii sezonieri din agricultură și construcții sunt printre puținii care nu au avut de suferit. În rest, pandemia a distrus milioane de locuri de muncă.
În acest moment numărul angajaților români din Spania nu depășește 322 de mii de persoane.
Video aici: http://stiri.tvr.ro/exclusiv—mii-de-romani-au-plecat-din-spania-din-cauza-pandemiei_882864_video_237471.html

Romanian Global News

Read Previous

Ambasada României în Italia, consulate itinerante: ”Vrem să decidem împreună când și unde îți putem fi de ajutor”

Read Next

Senatorii Claudiu Târziu – președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni și Viorel Badea – președintele Comisiei de Cultură despre națiunea română de dincolo de frontiere la Radio România Actualități