Iată politică externă așa cum România nu face! După Kazahstan, Ungaria cucerește Kârgâzstan. Și acolo se va preda limba maghiară!

Un fond de dezvoltare ungaro-kârgâz va fi creat cu un capital iniţial de 5 miliarde forinţi (13,9 milioane euro) cu scopul de a permite companiilor ungare să participe la modernizarea Kârgâzstanului în domeniul infrastructurii finanţelor, agriculturii şi sănătăţii, a anunţat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior la o conferinţă de presă organizată la Bişkek, în comun cu omologul său kârgâz, scrie https://www.national.ro, preluat de Romanian Global News.

Ministrul maghiar a declarat că acest fond va putea oferi împrumuturi, finanţare de capitaluri proprii şi alte instrumente financiare pentru investiţiile companiilor ungare în Kârgâzstan şi va contribui cu aceste oportunităţi semnificative la schimbarea dimensiunii economice a Ungariei şi relansarea ei pe calea creşterii.
Péter Szijjártó şi omologul său din Kârgâzstan, Ruslan Kazakbayev, au anunţat că Ungaria îşi va extinde ambasada, deschisă anul trecut la Bişkek, iar din septembrie va elibera vize în numele a cel puţin încă patru ţări ale UE, scrie MTI.
Cele două ţări vor sărbători anul viitor 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Ele şi-au bazat întotdeauna cooperarea pe respectul reciproc, rezultatele eforturilor depuse fiind bine ilustrate de faptul că au reuşit să îşi mărească schimburile comercială de 2,5 ori numai de la începutul acestui an, a remarcat ministrul cabinetului condus de Viktor Orban.
Pharma, instrument geopolitic
Péter Szijjártó a subliniat cooperarea în industria farmaceutică. Compania Gedeon Richter este prezentă pe piaţa kârgâză de 24 de ani, în prezent se află pe locul 7 în privinţa cotei de piaţă în Kârgâzstan, unde a vândut anul trecut 1,5 milioane de cutii de medicamente.
Negocieri intense se desfăşoară în vederea stabilirii uneilegături aeriene directe între cele două ţări. Wizzair se pregăteşte să lanseze curse aeriene între Bşkek şi Budapesta,
respectiv între Bişkek şi Abu Dhabi, a precizat ministrul.
Sediul european al Consiliului Turcic, la Budapesta
El a explicat că, prin aderarea ca observator la Consiliul Turcic – cu sediul european la Budapesta – Ungaria şi-a extins spaţiul de manevră în politica externă şi oportunităţile sale în domeniul economiei externe. De asemenea, Budapesta susţine înfiinţarea fondului de investiţii turcic şi a băncii de dezvoltare turcice, fiind gata să participe la acestea.
Două acorduri au fost încheiate şi cu două universităţi kârgâze în vederea lansării predării limbii maghiare şi pentru a înfiinţa un centru cultural ungar la Bişkek.
„În plus, constatăm cu plăcere că 483 de studenţi kârgâzi aplicat deja pentru cele 150 de burse în învăţământul superior ungar, care le-au fost oferite anul acesta de guvernul maghiar”, a spus Péter Szijjártó.
Înainte de conferinţa de presă, şeful diplomaţiei ungare şi partenerii săi kârgâzi au semnat mai multe acorduri, astfel pe lângă cel al fondului de dezvoltare unul privind transportul rutier internaţional şi transportul mărfurilor, un alt acord despre cooperarea în domeniul metrologiei şi între cele două ministere de afaceri externe, pentru perioada 2022-2023.

Romanian Global News

Read Previous

Italia o citește pe Doina Ruști. „Omulețul roșu”, reeditat la Roma după 10 ani de la succesul primei traduceri

Read Next

Eugen Popescu: “Politica externă a României este una foarte slabă în momentul de față. Statul român trebuie să redevină puternic și să știe să-și impună interesele proprii”