Cimitirul Eroilor Români din Chișinău și-ar putea schimba statutul

Cimitirul Eroilor din Chișinău în care sunt îngropați și soldați români, ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de parlamentarul Igor Munteanu, care a precizat că un proiect în acest sens este în așteptarea avizului Ministerului Culturii de la Chișinău și a raportului Comisiei de bază pentru a fi pus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Republicii Moldova, transmite Infro Prut.

Respectivul proiect a fost semnat de parlamentarii Platformei DA, Maria Ciobanu, Vasile Năstase și Igor Munteanu și „a trecut cele mai multe dintre comisii”.
„În acest moment, includerea acestui cimitir în Registrul Monumentelor este singura cale de a-i da un statut legal. Am făcut o cercetare largă și meticuloasă asupra importanței acestei necropole, readucerea Cimitirului de onoare al erorilor la o stare demnă de sacrificiul înaintașilor noștri. În acest cimitir își dorm somnul de veci peste 500 de eroi români din cele 2 conflagrații mondiale, alături de alte mii de ostași ruși, maghiari, cehi, francezi, germani și italieni. Cerem autorităților statului să-și onoreze obligațiile internaționale și morale, redând acestui complex memorialistic gloria meritată ostașilor înhumați în acest loc.
Am primit astăzi, cu amabilitatea Ambasadorului Daniel Ioniță, noi documente care atestă statutul interbelic al Cimitirului de Onoare al Eroilor din Municipiul Chișinău, apreciind răspunsul Dlui Marius Bâlu, Secretar de Stat pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea VIeții Personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale (România). Sunt convins că vom reuși, împreună”, a mai subliniat Igor Munteanu.
Amintim că dintre cei 1645 de ostași îngropați în Cimitirul Eroilor din Chișinău se știe că 431 dintre ei erau români căzuți în Primul Război Mondial, iar 96 de români morți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Romanian Global News

Read Previous

O nouă trădare! Kievul calcă în picioare identitatea a jumătate de milion de români, iar parlamentari ai Parlamentul României vor să voteze un acord militar cu Ucraina!

Read Next

Proiectul legii 5G a fost aprobat joi în ședința de guvern, în ciuda protestelor de ani de zile ale societății civile din România și a pericolelor acestei tehnologii. Pretextul folosit de marionetele Statului Global: o recomandare a Comisiei Europene