Ziarele româneşti din nordul Bucovinei riscă să dispară

Ziarele româneşti din nordul Bucovinei riscă să dispară. Dacă în urmă cu 3 ani în regiunea Cernăuţi apăreau săptămânal 7 publicaţii în limba română, astăzi se mai editează doar „Monitorul bucovinean” şi „Gazeta de Herţa”, celelalte 5 publicaţii româneşti nefiind tipărite din cauza lipsei resurselor financiare, notează TVR Moldova, preluat de Romanian Global Ndews.
De 64 de ani ziarul „Monitorul bucovinean” este o sursă importantă de informare pentru etnicii români din Cernăuţi. În prezent publicaţia are 5 angajaţi, printre care și Mihai Şapca care lucrează în redacţie de 11 ani.
„Sunt responsabil de paginarea acestui ziar. Lucrez cu plăcere ştiind că ziarul Monitorul Bucovinean ajunge în casele românilor noştri dragi din regiunea Cernăuţi”, a spus acesta pentru sursa citată.
În 2020, redacţia Monitorul Bucovinean avea 5000 de abonaţi. Ziariştii spun că din cauza pandemiei, dar şi a reducerii numărului de oficii poştale, tirajul publicaţiei a scăzut până la 3500 de exemplare.
„Regretabil că au rămas doar aceste două ziare. Au dispărut ziare de limba română foarte bune, cu priză bună la cititori, cum au fost Zorile Bucovinei, cum a fost Libertatea Cuvântului. Toate aceste ziare au dispărut din cauza factorilor economici”, a declarat directorul ziarului „Monitorul bucovinean”, Nicolae Șapcă.
Din 2017 autorităţile din Ucraina nu mai susţin presa scrisă. Ziarul „Monitorul Bucovinean” există datorită cititorilor care achită abonamentele şi publicitatea.
„În ultimii 2 ani, în 2019 şi 2020, am avut sprijin financiar de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a Guvernului României, fapt pentru care le suntem recunoscători”, a mai spus directorul publicației.
Acest ziar în limba română a apărut pe 2 iunie 1957 cu denumirea „Constructorul comunismului” şi era o traducere a unei publicaţii ucrainene. În 1991 a fost redenumit în „Monitorul de Hliboca”, iar de un an se numeşte „Monitorul bucovinean”.

Romanian Global News

Read Previous

Adrian Onciu: Fie-i ţărâna uşoară! Vaccinată sau nu, oricum ar fi murit

Read Next

La Strasbourg a fost lansat Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2021-2024. Ce prevede acesta?