Bust al preotului martir aromân/român, Haralambie Balamace, ucis de greci pentru că a slujit în limba română,va fi instalat la Corcea (Albania)

Foto: Pano Bakalli, președintele Fundației Culturale a Aromânilor din Albania “Nicolae Iorga”

Un bust al Părintelui Haralambie Balamaci(e) va fi dezvelit anul acesta, pe 10 mai, la Corcea, de către comunitatea de aromâni/români din Albania, transmite Romanian Global News.

Realizat prin strădaniile Fundației Nicolae Iorga din Saranda, respectiv ale marelui român/aromân Pano Bakalli, bustul este realizat din bronz și va fi amplasat langa biserica Sf. Sotir , în Parcul Tineretului (Rinia). Fundația a obținut deja din partea Primăriei din Corcea toate avizele necesare pentru amplasarea bustului La manifestare vor fi prezenți reprezentanți ai românilor/aromânilor din regiune, oficiali locali și de la București, parlamentari, fețe bisericești, copii și tineri ai aromânilor din zonă.

Evenimentul ce va avea loc în luna mai a acestui an este doar una dintre activitățile Fundației Nicolae Iorga din Saranda de readucerea în memoria colectivă a importanței sacrificiului martirilor români/aromâni, Părintele Haralambie Balamaci(e) împreună cu alți trei români, care au fost jupuiți de vii și străpunși cu baioneta de către antarții greci la Corcea pentru faptul că au slujit în limba română și pentru că și-au mărturisit credința.
Acest eveniment și realizarea bustului se datorează unui unui mare român/aromân din Saranda pe care cineva îl numea recent “om și o fundație cât o ambasadă culturală”.
Pano Bakalli, un remarcabil aromân din Albania, și Fundația creată și condusă de acesta, ”Nicolae Iorga”, desfășoară de ani buni o activitate extraordinară pentru păstrarea și dezvoltarea culturii și dialectului aromân. Pe lângă multele demersuri ce includ cursuri în dialectal aromân Fundația organizează și evenimente culturale importante pentru comunitatea din care face parte.

Dacă aromânii/românii din Albania reușesc, prin forte proprii, să-și cinstească martirii și personalitățile de marcă, nu putem să nu ne întrebăm când și dacă autoritățile de la București se vor gândi să facă același lucru pentru ei prin politicile guvernamentale, finanțând deschiderea de școli, licee și construirea de biserici în care să se predea și să se slujească în dialectul aromân. Și de ce ce nu, pe când și un bust al părintelui martir Haralambie Balamace la București și Constanța?

Romanian Global News

Read Previous

Vaccinistul Florin Adolf Cîțu recunoaște că a pierdut războiul cu poporul român: NE-AU ÎNVINS! Un pamflet VIDEO cât toată propaganda Big Farma!

Read Next

Anca Dragu: “Atât minoritatea albaneză din România, cât și minoritatea aromână din Albania, reprezintă cea mai valoroasă verigă ce conectează cele două țări