Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 26, 2021

Bust al preotului martir aromân/român, Haralambie Balamace, ucis de greci pentru că a slujit în limba română,va fi instalat la Corcea (Albania)

Foto: Pano Bakalli, președintele Fundației Culturale a Aromânilor din Albania “Nicolae Iorga”

Un bust al Părintelui Haralambie Balamaci(e) va fi dezvelit anul acesta, pe 10 mai, la Corcea, de către comunitatea de aromâni/români din Albania, transmite Romanian Global News.

Realizat prin strădaniile Fundației Nicolae Iorga din Saranda, respectiv ale marelui român/aromân Pano Bakalli, bustul este realizat din bronz și va fi amplasat langa biserica Sf. Sotir , în Parcul Tineretului (Rinia). Fundația a obținut deja din partea Primăriei din Corcea toate avizele necesare pentru amplasarea bustului La manifestare vor fi prezenți reprezentanți ai românilor/aromânilor din regiune, oficiali locali și de la București, parlamentari, fețe bisericești, copii și tineri ai aromânilor din zonă.

Evenimentul ce va avea loc în luna mai a acestui an este doar una dintre activitățile Fundației Nicolae Iorga din Saranda de readucerea în memoria colectivă a importanței sacrificiului martirilor români/aromâni, Părintele Haralambie Balamaci(e) împreună cu alți trei români, care au fost jupuiți de vii și străpunși cu baioneta de către antarții greci la Corcea pentru faptul că au slujit în limba română și pentru că și-au mărturisit credința.
Acest eveniment și realizarea bustului se datorează unui unui mare român/aromân din Saranda pe care cineva îl numea recent “om și o fundație cât o ambasadă culturală”.
Pano Bakalli, un remarcabil aromân din Albania, și Fundația creată și condusă de acesta, ”Nicolae Iorga”, desfășoară de ani buni o activitate extraordinară pentru păstrarea și dezvoltarea culturii și dialectului aromân. Pe lângă multele demersuri ce includ cursuri în dialectal aromân Fundația organizează și evenimente culturale importante pentru comunitatea din care face parte.

Dacă aromânii/românii din Albania reușesc, prin forte proprii, să-și cinstească martirii și personalitățile de marcă, nu putem să nu ne întrebăm când și dacă autoritățile de la București se vor gândi să facă același lucru pentru ei prin politicile guvernamentale, finanțând deschiderea de școli, licee și construirea de biserici în care să se predea și să se slujească în dialectul aromân. Și de ce ce nu, pe când și un bust al părintelui martir Haralambie Balamace la București și Constanța?

Romanian Global News

Read Previous

Vaccinistul Florin Adolf Cîțu recunoaște că a pierdut războiul cu poporul român: NE-AU ÎNVINS! Un pamflet VIDEO cât toată propaganda Big Farma!

Read Next

Anca Dragu: “Atât minoritatea albaneză din România, cât și minoritatea aromână din Albania, reprezintă cea mai valoroasă verigă ce conectează cele două țări