Haosul continuă la Chișinău! Clanurile mafiote se bat pentru ciolan. Nimeni nu apară românii din Basarabia

Republica Moldova este un stat capturat. De 30 de ani aceleași forțe politice oculte delapidează bugetul țării în propriul interes.În aceste zile nu asistăm la o bătălie pentru drepturile și bunăstarea românilor din Basarabia ci pentru controlul asupra statului și bugetului de stat, scrie https://ropres.ro, preluat de Romanian Global News.

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a publicat o declarație pe siteul instituției europene în legătură cu deciziile luate de majoritatea PSRM-Șor în privința Curții Constituționale. Acesta afirmă că „nu există un „vot de neîncredere în judecătorii Curții Constituționale” în temeiul Constituției Republicii Moldova” și cere Parlamentului „să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale”.

„Sunt extrem de alarmat de situația actuală din Republica Moldova.
Fac apel la toate instituțiile statului să exercite reținere, să intre într-un dialog și să descalifice această situație îngrijorătoare pentru a asigura funcționarea Constituției Republicii Moldova, ceea ce merită poporul moldovenesc mai ales atunci când este confruntat cu criza economică și de sănătate actuală.
Declarația de astăzi a Parlamentului că nu recunoaște Avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere în trei judecători ai Curții Constituționale sunt foarte îngrijorătoare.
Comisia de la Veneția a declarat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu nesocotirea Constituției și a Puterii Constituante, care atribuia competența de a asigura supremația Constituției Curții Constituționale. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că Curtea a comis o greșeală.
Nu există un „vot de neîncredere în judecătorii Curții Constituționale” în temeiul Constituției Republicii Moldova, așa cum sa afirmat deja în legătură cu o încercare eșuată anterior de Parlamentul Moldovei de a introduce posibilitatea revoca judecătorii constituționali din lipsa de încredere din partea Parlamentului. Așa cum am avut deja ocazia de a declara în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție clară nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu Standardele europene privind justiția constituțională.
Parlamentul Republicii Moldova și-a revocat, de asemenea, decizia din 2019 de a numi președintele Curții Constituționale. Această decizie nu are nicio bază în Constituție.
O decizie a Curții Constituționale care nemulțumește puterile legislative sau executive nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Nici votul în favoarea unei decizii nepopulare a Curții nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituționali. Un astfel de jurământ nu este luat în beneficiul majorității politice a zilei. Este un jurământ să susținem Constituția, indiferent dacă aceasta implică dezamăgirea unei astfel de majorități.
În declarația sa de astăzi, Parlamentul a declarat că „edificarea statului de drept este o prioritate absolută”. Dar Parlamentul poate să nu ignore faptul că independența judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituției.
Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică severă. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu sunt favorabile soluționării unei crize. Cultura democratică și maturitatea necesită reținere instituțională, bună credință și respect reciproc între instituțiile statului.
Solicit Parlamentului Republicii Moldova să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”, menționează președintele Comisiei de la Veneția.
Cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor, a fost anulat decretul de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Totodată, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu.

Romanian Global News

Read Previous

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis ne-a păcălit de două ori prezentând o ciornă drept Document

Read Next

Împins de românii din Ucraina, de presă, și de unii parlamentari care nu ascultă de sistem, MAE se mișcă în problema drepturilor românilor din Ucraina