Românii din Sudul Basarabii (regiunea Odesa, Ucraina) luptă în instanțe pentru școlile din Manjiu și Furatu

Românii din regiunea Odesa se judecă cu autoritățile raionale Belgorod-Dnestrovsk în legătură cu lichidarea a două școli din localitățile Manjiu și Furatu, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Aceste instituții de învățământ au fost comasate cu școala cu predare în limba ucraineană din Faraonovca. După ce în cadrul ședințelor anterioare ale Judecătoriei din Odesa au fost solicitate autorităților raionale o serie de documente, în baza cărora a fost luată această decizie, la 20 aprilie urma să se desfășoare cea de a 6-a ședință în acest proces. Contactat prin telefon de reporterii BucPress TV avocatul Iosif Cernușca, care reprezintă interesele românilor din sudul Basarabiei, a comunicat că ședința nu a avut loc, motivul fiind îmbolnăvirea judecătorului. Următoarea ședință este programată pentru data de 28 aprilie curent.
Reamintim că școlile româneşti din Meneailovca (Manja) şi Furatovca (Furatu) au fost transformate în filiale ale şcolii ucrainene Faraonovca, cu toate că doar la 6 km se află școala de cultură generală din Frumușica Veche (Starosillea) cu predare în limba română.

Romanian Global News

Read Previous

Ioan-Aurel Pop, despre interzicerea cuvintelor ‘mamă’ și ‘tată’: “Este tipic dictatorială”. “Există anumite forțe care ne-au răpit din drepturile cetățenești”

Read Next

Români cu care ne mândrim! UiPath, prima companie românească pe Bursa de la New York