Ministrul Aurescu s-a întâlnit la Jula cu reprezentanți ai minusculei minorități române din Ungaria. La cei jumătate de milion de români din Ucraina sau la cei 300.000 de români din Serbia când va merge? Despre “Moștenirea Gojdu” ce ați negociat domnule Aurescu?

Este cunoscut faptul că cele câteva mii de români care au rămas în Ungaria, după ce Budapesta a reușit să asimileze pe cei peste 100.000 de greco-catolici români din Ungaria, sunt răsfățate de către guvernul de la Budapesta și puse în vitrină doar pentru ca Budapesta să poată revendica noi drepturi peste supradrepturile pe care cei 1,2 milioane de unguri din România le au, transmite Romanian Global News.

Din când în când diplomația din România mai dă câte o declarație și mai semnează câte un acord prin care proclamă că apără drepturile celor câteva mii de români care mai vorbesc românește în Ungaria. De fapt nu face decât să-și acopere neprofesionalismul și neputința în fața Ungariei care a obținut, și când nu a obținut și-a luat singură, supradrepturi pentru minoritatea maghiară din România. Unde în alt stat european o minoritate reușește prin drepturile pe care le are să asimileze populația majoritară a acelui stat? Ei bine asta se întâmplă în România. Și se întâmplă cu complicitatea autorităților statului român.

Diplomația română și alte instituții de “suport” ale ei fac eforturi conjugate pentru ca toate marile comunități românești din vecinătate sau Balcani să devină, prin asimilare sau subfinanțare, mici comunități de români, la fel ca cea din Ungaria pentru ca acestea să nu mai pună în pericol “bunele relații” cu statele “vecine și prietene”, iar diplomații români să-și vadă de recepții, și afaceri private împeună cu instituția de “suport’ a MAE. De ce să se lege ei la cap cu probleme când pot dormi liniștiți pe salarii uriașe și mai pot face și afaceri serioase alături de parteneri din țările “vecine și prietene” care vor aprecia astfel, dezinteresul MAE pentru comunitățile românești, ajutând la asimilarea lor.

Ulterior consultărilor politice cu omologul ungar, Peter Szijjártó, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut pe 28 aprilie 2021, la Jula, o întâlnire cu reprezentanți ai minusculei minorități române din Ungaria, în scopul cunoașterii nemijlocite a modului în care drepturile lor etnice, culturale, lingvistice și religioase sunt protejate și promovate, transmite www.timpromanesc.ro.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că întâlnirea cu reprezentanții minorității române are și o valoare simbolică, aceasta desfășurându-se la scurt timp după semnarea, în cursul aceleiași zile, a Protocolului celei de a 8-a sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale. Semnarea Protocolului marchează debutul unei noi sesiuni a Comitetului de specialitate, pe agenda căruia vor figura toate aspectele problematice cu care etnicii români din Ungaria se confruntă din perspectiva conservării drepturilor lor identitare, în scopul identificării soluțiilor potrivite.
Așadar, în perspectiva relansării dialogului bilateral în cadrul acestui format dedicat, întrevederea cu reprezentanții minorității române din Ungaria a oferit ocazia expunerii de către aceștia a aspectelor legate de modul în care drepturile lor identitare sunt protejate de statul ungar.
Ministrul Bogdan Aurescu i-a asigurat pe reprezentanții minorității române de atenția acordată de statul român acestui subiect și de menținerea sa constantă pe agenda bilaterală de discuții cu partea ungară. În context, demnitarul român a informat că a transmis oficialilor ungari, cu prilejul tuturor întâlnirilor, preocuparea autorităților de la București în legătură cu: necesitatea creşterii calității învățământului în limba română, la un nivel care să asigure însuşirea şi transmiterea sa generaţiilor următoare, atât prin asigurarea unei finanțări adecvate și predictibile, cât și prin investiții în infrastructură, în materiale educaționale și în pregătirea profesorilor de limba română; necesitatea asigurării unei finanțări adecvate a mass-media de limba română; nevoia finanțării corespunzătoare și susținerii proiectelor instituțiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria și a proiectelor culturale de interes; obligativitatea luării măsurilor eficiente vizând eliminarea fenomenului de etno-business care alterează identitatea etnică a românilor din Ungaria.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu i-a încurajat pe reprezentanții minorității române să expună, punctual, aspectele problematice cu care se confruntă în exercitarea drepturilor lor identitare și să le aducă prompt atât în atenția autorităților de la Budapesta, cât și în atenția autorităților de la București, subliniind deschiderea deplină a autorităților române în sprijinul etnicilor români de pretutindeni, în conformitate cu dreptul internațional și în baza unui dialog susținut cu autoritățile statului de reședință.
Totodată, cu prilejul vizitei la Jula, ministrul Bogdan Aurescu a vizitat, împreună cu omologul ungar, Catedrala Sfântul Nicolae și Centrul Eparhial.

Romanian Global News

Read Previous

Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Ce mai face MAE în privinţa Tezaurului confiscat de sovietici şi deţinut de statul rus?

Read Next

Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Anticipatele vor avea loc pe 11 iulie