Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 26, 2021

În timp ce prețul cuprului explodează, coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR vinde Moldomin, al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România

În timp ce cotaţia cuprului a depăşit joi pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată după luna ianuarie 2011, alimentată de cererea puternică venită din China şi de tendinţa de depreciere a dolarului, coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR vinde Moldomin, al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România, transmite Romanian Global News.
Moldomin, deținătoarea a 30% din rezervele naționale de cupru ale României, a fost vândută celei mai importante companii miniere din Turcia, Eti Bakir.
Rezervele de cupru ale companiei, concentrate în zona Moldova Nouă, sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale, potrivit datelor făcute cunoscute de-a lungul celor 10 ani de când durează istoria lichidării companiei.
În jurul orei 13:05 GMT, la bursa de metale de la Londra, cotaţia cuprului a trecut, pentru scurt timp, de 10.000 de dolari pe tonă, după patru şedinţe consecutive de creştere şi un avans de peste 25% începând cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit agerpres.ro.
Apetitul mondial pentru cupru provine în principal din China, care consumă jumătate din producţia planetei. Grupul Internaţional de Studiu al Cuprului (ICSG) a estimat recent că cererea de cupru a Chinei a crescut cu 13% în 2020. Iar tendinţa de creştere nu pare să se oprească în condiţiile în care la mijlocul acestei luni autorităţile de la Beijing au anunţat o creştere economică record în primul trimestru, un avans de 18,3% în ritm anual.
Pe lângă cererea susţinută din China, cotaţia la cupru este alimentată şi de semnalele privind problemele pe partea de ofertă, crede Anna Stablum, având în vedere protestele care durează de mai multe zile în sectoarele minier şi portuar din Chile.
„Precedentul record istoric din februarie 2011 va fi probabil depăşit”, subliniază analistul Commerzbank, Daniel Briesemann.
În data de 15 februarie 2011, tona de cupru a atins un preţ de 10.190 de dolari la LME, o cotaţie care până acum nu a fost egalată.
„În următorii ani, ne aşteptăm să vedem preţuri la cupru din ce în ce mai ridicate, deoarece acesta va juca, la fel ca şi alte metale, un rol important în planurile de decarbonizare ale mai multor ţări”, avertizează Daniel Briesemann.
Utilizat intens în industrie, în special la producţia de circuite electrice, cuprul este folosit şi ca un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale, fiind denumit Doctorul Cupru (Dr Copper).
Dacă în luna martie a anului trecut tona de cupru se tranzacţiona la 4.371 de dolari, între timp cotaţiile s-au dublat şi au depăşit nivelul înregistrat înaintea pandemiei de Covid-19. Cuprul nu este singurul metal care cunoaşte o tendinţă de apreciere. Cotaţia la aluminiu s-a apreciat cu peste 20% de la începutul anului, revenind la aproape 2.500 de dolari pe tonă, un preţ comparabil cu cel din luna aprilie 2018. În ceea ce priveşte minereul de fier, acesta a atins săptămâna aceasta un record istoric potrivit indicelui calculat de S&P Platts.

Romanian Global News

Read Previous

Profesorul universitar Radu Baltasiu : “Declinul demografic atinge noi cote alarmante în România”

Read Next

Barometrul de Securitate al României: Aproape 70% dintre români se declară de-acord cu unirea cu Basarabia (Republica Moldova)