Senator Claudiu Târziu la Corcea, în Albania: “Albania a făcut un pas foarte important pentru recunoașterea minorității aromâne autohtone înrudite cu România și sper să continue pe acest drum dacă dorește să se integreze în Uniunea Europeană”

La împlinirea a 116 de la emiterea Iradelei de recunoaștere a drepturilor egale ale românilor (aromâni și meglenoromâni) din Imperiul Otoman, senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, împreună cu senatorul Viorel Badea, membru al Comisiei și deputatul Boris Volosatîi, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, au continuat vizita la comunitățile românești din Balcani, prin participarea luni, 10 mai a a.c, la evenimentele culturale dedicate Zilei Românilor din Balcani, organizate la Corcea, Albania, de către Fundația Culturală „Nicolae Iorga” din Saranda, se arată într-un comunicat de presă al Senartorului Claudiu Târziu, preluat de Romanian Global News.
Evenimentul principal al manisfestărilor prilejuite de sărbătoarea Zilei de 10 mai l-a constituit Slujba de pomenire organizată în biserica aromânească de la Corcea și inaugurarea, în parcul Sotir din Corcea, în prezența unui numeros public aromân, a ambasadorului României în Albania și a viceprimarului orașului Corcea, a bustului preotului martir Haralambie (Papa Lambru) Balamace, erou al popoarelor român și albanez, ucis de către antarții greci în 1914.
În cuvântul său, senatorul Claudiu Târziu a subliniat următoarele: “Apreciem că Albania a făcut un pas foarte important pentru recunoașterea minorității aromâne autohtone înrudite cu România și sper să continue pe acest drum dacă dorește să se integreze în Uniunea Europeană. Ne așteptăm ca, în continuare, autoritățile albaneze să facă demersurile necesare astfel încât aromânii să aibă școlarizare în dialectul aromân, slujbe bisericești, emisiuni la radio și TV în dialectal aromân și reprezentare parlamentară proporțională cu numărul lor”.

“Suntem un neam mare care se întinde pe întreg continentul european și, îndiferent cum vor să ne numească unii sau cum alegem să ne numim noi înșine: români, aromâni, vlahi, meglenoromâni, istroromâni, vlahi, caravlahi, suntem din același neam, un neam puternic, un neam mândru, iar aromânii sunt ramura noastră cea mai mândră și jertfitoare”, a mai afirmat președintele al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României.
La inaugurarea bustului, senatorul a afirmat faptul că “parintele Balamace a fost martirizat pentru că a luptat pentru limba, cultura și credința românilor din Balcani. A luptat nu cu arma în mână, ci cu arma cuvântului, de accea trebuie să ne plecăm dinaintea numelui și mormântului său, luându-l drept simbol de luptă națională pentru afirmarea identității noastre”. În final, senatorul Claudiu Târziu și-a exprimat speranța că instituțiile statului român, cu competențe în problematica românilor de pretutindeni își vor face datoria față de aceștia pentru pătrarea identității lor naționale.

Ziua Românilor din Balcani a fost sărbătorită între anii 1905 – 1948 și reluată în comunitățile istorice românești de la Sud de Dunăre, cu trimitere la momentul intrării în vigoare a Decretului Imperial de recunoaștere a drepturilor culturale, administrative și bisericești ale românilor balcanici (aromâni și meglenoromâni).
În marja vizitei de la Corcea, delegația Parlamentului României a avut o întâlnire cu primarul orașului Corcea, la sediul Primăriei.

În cadrul convorbirilor avute, cele două părți au evidențiat relațiile de prietenie dintre Albania și România precum și dorința Albaniei de integrare în Uniunea Europeană. Primarul din Corcea, Sotiraq Filo, a mulțumit delegației române pentru ajutorul pe care România l-a acordat Albaniei de-a lungul istoriei sale, subliniind că este mândru de comunitatea aromânească din oraș, cu care colaborează foarte bine.
Senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni a salutat recunoașterea de către Albania a minorității aromâne, mulțumind pentru faptul că Primăria colaborează foarte bine cu numeroasa comunitate aromână din oraș. Acesta și-a oferit sprijinul pentru creearea de noi înfrățiri între Corcea și orașe din România, invitându-l pe primarul Sotiraq Filo în vizită în România.

Romanian Global News

Read Previous

PS Varlaam le urează românilor din Balcani să-și redescopere moștenirea identitară plătită cu sânge de strămoși

Read Next

Dacă sunt autorități cretine care îți impun restricții, pleacă în concediu în Turcia unde nu va mai fi nevoie nici de teste PCR!