Ungaria oferă un sprijin în valoare de 7 milioane de euro celor 150 de mii de maghiari din Transcarpatia. România nu oferă nici jumătate din această sumă tuturorcelor 10 milioane de români de pretutindeni!!

În anul curent Ungaria va acorda un sprijin pentru ungurii din Transcarpatia (Ucraina) în valoare de 2,5 miliarde de forinți (circa 7 milioane de euro). Acest lucru a fost anunțat marți la Budapesta de către secretarul de stat pentru politici naționale, Janos Arpad Potapy, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Potrivit acestuia, comunitatea maghiară din Transcarpatia se află acum în cea mai dificilă situație, care nu mai există din 2010.
Secretarul de stat a subliniat, că asistența din acest an include încă un pachet social, adică asistență financiară. În special, se intenționează acum să se plătească bani tuturor lucrătorilor medicali și celor care lucrează în instituții sociale, unde deservesc copii sau persoane cu dizabilități în limba maghiară.
Alte intervenții includ asistența pentru familiile vorbitoare de limba maghiară cu nou-născuți, care acum se ridică la 30.000 HUF per copil.
Potrivit lui Arpad Janos Potapy, pentru a primi asistență socială, trebuie depusă o cerere. Există, de asemenea, sprijin de stat pentru cei care lucrează în instituții de învățământ, presa în limba maghiară, pentru actori, interpreți de diferite genuri, reprezentanți ai sportului, culturii, bibliotecari etc.
Vasyl Brenzovych, președintele Societății de cultură maghiară din Transcarpatia (KMKS), a fost de asemenea prezent la conferința de presă. El a mulțumit guvernului maghiar pentru sprijinul acordat. El a menționat, că pentru prima dată de-a lungul anilor în Ucraina s-a observat o situație „prea dificilă” pentru ungurii din Transcarpatia.
Ungaria a sprijinit ungurii de peste hotare pentru a preveni „plecarea lor în masă” în străinătate. În consecință, acest lucru nu s-a întâmplat – a fost posibil să se păstreze chiar și teatrul maghiar din Beregovo, activitatea presei în limba maghiară și așa mai departe.
Președintele KMKS a mulțumit Guvernului Ungariei pentru că le-a oferit maghiarilor din Transcarpatia posibilitatea de a se înregistra pentru vaccinare împotriva coronavirusului. El a subliniat că ungurii de peste hotare necesită acest sprijin din partea Patriei-mame.

Romanian Global News

Read Previous

Cine își bate joc de 180 de angajați ai ICR și vrea să distrugă instituția? Copreședintele AUR Claudiu Târziu: “Cerem conducerii Senatului, Biroului Permanent, să găsească și să adopte cât mai rapid o soluție”

Read Next

Zelensky își bate joc de discuția cu Iohannis și continuă campania de ucrainizare a celor jumătate de million de români