Zelensky își bate joc de discuția cu Iohannis și continuă campania de ucrainizare a celor jumătate de million de români

Cabinetul de miniștri de la Kiev a aprobat conceptul Programului de stat pentru dezvoltarea și funcționarea limbii ucrainene pentru 2022-2030, care prevede instituirea așa-numitei „ucrainizări blânde”, transmite „Ukrainska Pravda” („Adevărul Ucrainean”), cu referire la comunicatul ministrului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Oleksandr Tkacenko, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.
„Avem foarte mult de lucru. De fapt, aceast program reprezintă o schimbare treptată a atitudinii persoanelor care vorbesc o limbă străină față de limba ucraineană, conștientizarea importanței acestui pas și oferirea de oportunități pentru o tranziție completă. Tranziție voluntară. Pentru că noi, MCPI (n.r. Ministerul Culturii și Politicii Informaționale) împărtășim ideea unei ucrainizări blânde, care va avea un efect pe termen lung. Pentru a ne atinge obiectivul, trebuie să încurajăm dorința de a citi în limba ucraineană, de a viziona, de a vorbi, de a cânta și de a le spune altora”, a subliniat Oleksandr Tkacenko.

Potrivit concepției, limba ucraineană trebuie să fie utilizată în toate sferele vieții publice. În special, programul include:
-utilizarea obligatorie a limbii ucrainene de către oficialități;
-lansarea cursurilor de studiere a limbii ucrainene (inclusiv în format online);
-îmbunătățirea calității predării limbii de stat în instituțiile de învățământ;
-susținerea și popularizarea limbii ucrainene în străinătate;
-susținerea efectuării activităților de cercetare în domeniul lingvisticii ucrainene;
-susținerea produsului cultural ucrainean;
-stimularea dublajului în limba ucraineană a produselor cinematografice;
-susținerea editării de carte în limba ucraineană.

Romanian Global News

Read Previous

Ungaria oferă un sprijin în valoare de 7 milioane de euro celor 150 de mii de maghiari din Transcarpatia. România nu oferă nici jumătate din această sumă tuturorcelor 10 milioane de români de pretutindeni!!

Read Next

93 de medici israelieni avertizează: Nu folosiți vaccinul Covid-19 pe copii. „Credem că nici măcar o mână de copii nu ar trebui să fie pusă în pericol prin vaccinarea în masă împotriva unei boli care nu este periculoasă pentru ei”