SUA: Guvernatorul statului Texas aprobă legea care interzice avortul de la momentul detectării „bătăii inimii fetusului“

Guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a aprobat recent o legislație care ar interzice aproape toate avorturile din momentul detectării unei bătăi a inimii fetusului, scrie Tribuna.us, preluat de Romanian Global News.

Ei se alătură astfel altor state conduse de republicani, care au inițiat contestații legale asupra deciziei Curții Supreme din 1973, ce acordă femeilor dreptul de a solicita o întrerupere de sarcină, informează Reid Wilson de la The Hill.
Reglementarea semnată de Abbott ar permite majorității cetățenilor privați să dea în judecată un furnizor de avort dacă suspectează că acesta a încălcat noua interdicție.
„Creatorul nostru ne-a înzestrat cu dreptul la viață și totuși, milioane de copii își pierd acest drept în fiecare an din cauza avortului. În Texas, facem tot ce putem pentru salvarea acelor vieți“, a spus Abbott într-o ceremonie privată de semnare a proiectului de lege.
Noua dispoziție va intra în vigoare la începutul lunii septembrie. Avorturile vor fi permise numai înainte de detectarea unei bătăi a inimii fetusului, care poate avea deja loc de la șase săptămâni după ce o femeie rămâne gravidă.
Legea face excepție pentru urgențele medicale.
Instanțele federale au blocat proiecte de lege similare adoptate în alte state, începând cu Dakota de Nord în 2016 și extinzându-se în Iowa, Kentucky și Mississippi în 2019.
Dar legiuitorii din Texas speră că au evitat obiecțiile federale interzicând funcționarilor publici să aplice legea. În schimb, vor lăsa la latitudinea cetățenilor privați să dea în judecată acei furnizori de avort.
Susținătorii drepturilor de avort au declarat că sunt sceptici că o instanță federală ar permite acestei legi de stat să continue.
Elizabeth Nash, care conduce politica la nivel de stat în cadrul Institutului Guttmacher pentru drepturile pro-avort, a declarat că prevederea este „crudă în mod unic“.
„Permițând oricui, oriunde, să dea în judecată persoanele implicate în furnizarea sau obținerea unui avort, această interdicție ar deschide calea pentru procese frivole, ar îngropa clinicile în procese și taxe judiciare, și va îngreuna capacitatea furnizorilor de a funcționa în continuare“, a spus Nash într-un email.
Sub guvernarea lui Abbott, Texas a adoptat unele dintre cele mai stricte măsuri din țară împotriva avoturilor, din ultimii ani. În ultimul deceniu, Abbott și predecesorul său, Rick Perry, au semnat alte 24 de norme care restricționează avortul.
Ritmul legislației anti-avort a crescut în ultimii ani, pe măsură ce republicanii au câștigat putere în sistemul judiciar federal. Anul acesta, 14 state au adoptat 69 de proiecte de lege ce restricționează avorturile, inclusiv nouă reglementări care ar interzice efectiv toate avorturile.
De ani de zile, conservatorii au adoptat norme despre care știu că vor fi blocate de instanțele federale, în speranța de a stimula o nouă contestare a Roe v. Wade, decizia de referință din 1973 care a deschis calea accesului la avort în întreaga națiune.
Curtea Supremă a declarat de curând că va audia o contestație a interzicerii avorturilor în Mississippi, după 15 săptămâni de sarcină. Susținătorii drepturilor de avort se tem că acest caz, Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, ar putea deveni instrumentul prin care majoritatea conservatoare 6-3 să anuleze drepturile garantate de Roe.

Romanian Global News

Read Previous

93 de medici israelieni avertizează: Nu folosiți vaccinul Covid-19 pe copii. „Credem că nici măcar o mână de copii nu ar trebui să fie pusă în pericol prin vaccinarea în masă împotriva unei boli care nu este periculoasă pentru ei”

Read Next

Laureat Nobel: „Vaccinarea este o eroare uriașă… Creează noi tulpini și provoacă decese”