Predrag Balașevic în conferință de presă la Belgrad: în comuna Bor este suspendată legea statului sârb și chinezii fac legea chinezească așa cum vor ei. Europarlamentarul Jean Marinescu va sesiza Comisia Europeană!

Miercuri 26 mai la Belgrad la Centrul de presă al Asociației jurnaliștilor din Serbia, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia (PNR), dr. Predrag Balașevic, a participat la conferința de presa organizată de KORS, Coaliția pentru mineritul durabil. Tema conferinței „Teroare juridică și minieră asupra locuitorilor în preajma orașului Bor“, transmite corespondentul Romanian Global News de la Belgrad.

La conferința de presă au vorbit Zvezdan Kalmar, președintele coaliției KORS, Predrag Balașevic președintele Partidului Neamului Românesc, Zavisa Zurz, din partea oganizației de mediu „Cicaru Peki” și Miodrag Zivkovic din satul Slatina de lângă Bor. La conferință a participat prin video europarlamentarul român Marian Jan Marinescu.

Președintele coaliției KORS, Zvezdan Kalmar, a vorbit despre experienta organizației lui cu instituțile din Serbia pe plan juridic legat de expoatarea miniera la Bor precum și de deschiderea unei noi mine de litium în vestul Serbiei. Acesta a declarat că mină din Bor nu are avizul necesar pentru exploatare ca și noua mină Cicaru Peki.

Practic firma chinezească Zi Jin în mod ilegal, încalcînd legea din Serbia, exploatează cupru la Bor. Kalmar a declarat că KORS a depus o interpelare la Curtea constituțională legat de legea exproprierii pentru firmele straine care au drept la exproprierea pomântului în Serbia. În opinia sa această lege nu este în concordanță cu Constituția din Serbia și a cerut Parlamentului și Curții Constituționale să anuleze această lege.

Europarlamentarul român Marian Jan Marinescu a vorbit despre legislația europeană a UE și despre Serbia care dorește să intre în UE și care ar trebui să respecte cartea verde al europei. De asemena el a declarat că este foarte îngrijorat despre situația satelor Slatina, Kriveli, Metovnica și Ostreli care sunt direct afectate de mineritul din Bor, mai ales ca în aceste sate traiesc românii. La sfărșit Marinescu a zis că se va adresa Comisiei UE legat despre această problemă.

Președintele PNR, Predrag Balașevic, a vorbit despre situația dezastroasă în care se află populația românească din satele de lângă Bor. „Acesti oameni vor fi nevoiti să plece din satele lor care vor fi înghițite de mina de la Bor. Având în vedere că apa, solul, aerul sunt otravite. Acolo pur și simplu nu se mai poate trai. Problema este că firma chinezească nu dă o recompensă adecvată pentru pomântul și bunurilor acestor românii. Acești oameni vor fi prigoniți de pe pamântul lor unde ei traiesc de secole și vor deveni oameni cu probleme sociale”, a declarat dr. Balașevic.

Miodrag Zivkovic din satul Slatina, al cărui pomânt este luat de firma chineză fără rencompensă, a spus că strabunicul lui a fost în doua razboie Balcanice și în primul razboi mondial, iar tatal lui a fost în al doilea razboi mondial că să apere pamântul de agresori. Iar el acum, când este pace, nu poate să apere pământul lui de firma Zi Jin. Și asta pentru că nu are susținere din partea autorităților locale și celor centrale de la Belgrad.

Predrag Balașevic a mai spus că în comuna Bor este suspendată legea statului sârb și acolo chinezi fac legea chinezească așa cum vor ei. Este inadmisibil că cetațeni Serbiei, indiferent că sunt minoritari, sunt tratați și umiliți în felul acestea și nimeni să le ia apărarea. Din această cauză români/vlahii din Timoc sunt nevoiți să cară ajutor din partea țări mamă, România.
Zavișa Zurz la rândul său a vorbit despre lucruri concrete prin care firma chinezească Zi Jin poluează natura în satele românești.

Romanian Global News

Read Previous

MITUITE DE CHINA: Time, Los Angeles Times, Financial Times și Foreign Policy, ghiftuite de Partidul Comunist Chinez. Documente: O agenție chineză a plătit milioane de dolari unor ziare și reviste americane ca să facă propagandă

Read Next

Un sfert din cetățenii Republicii Moldova au primit cetățenia română. Procentul este în creștere! Vor vota aceștia pentru ReUnirea cu România?