România a marcat, de curând, o premieră care i-a făcut pe mulți să deschidă sticla de șampanie: avem al doilea trimestru consecutiv cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.
În vreme ce Uniunea se află, tehnic, în recesiune, cu două trimestre consecutive de contracție (-0,5% în trimestrul IV din 2020 și -0,4% în primul trimestru din 2021), țara noastră se află „pe val”, având o creștere de PIB de 4,6% în trimestrul IV din 2020 și de 2,8% în trimestrul încheiat la 31 martie, scrie Petrișor Peiu pe www.spotmedia.ro, preluat de Romanian Global News.
Până și miraculoasa Polonie (-0,5% pe ultimele trei luni din 2020 și doar +0,9% pe primele trei luni din 2021) se uită de jos în sus la performanța noastră, iar Ungaria ((+2,8% pe ultimele trei luni din 2020 și doar +1,9 % pe primele trei luni din 2021) se vede din nou depășită de performanța de la București.
Țările cel mai adânc încuiate în casă de frica virusului înregistrează restrângeri ale PIB (Germania -1,7%, Olanda -0,5%, Spania -0,5%, Italia -0,4%) sau creșteri modeste (Austria +0,2% , Franța +0,4%), în vreme ce România zburdă veselă pe câmpiile economiei dezlănțuite, după ce a avut parte de restricții mult mai moderate și mai grosier respectate, după tipicul balcanic.
Sursa: AICI
Cine mai are timp să mai citească și prostiile contabilicești care sigur nu vor face rating la televizor și care nu aduc voturi?
Bunăoară faptul că avem o datorie publică, care a crescut cu mai bine de un sfert în doar 15 luni (ianuarie 2020- martie 2021):
Sursa: AICI
133 de miliarde de lei împrumuturi făcute în cele 15 luni, 27,5 miliarde de euro. La care putem adăuga liniștiți și un mizilic de 3,5 miliarde de euro (cam 1,5% din PIB) de la începutul lui aprilie (sursa: AICI).
Și alte obligațiuni în lei au mai fost emise în aprilie. Așa că, astăzi, putem să contemplăm ditamai datoria publică de jumătate de PIB sau de vreo 110 miliarde de euro, din care peste 32 de miliarde în ultimul an și jumătate.
Ce mai contează 110 miliarde de euro, pentru un guvern care și-a învățat poporul să aplaude vesel doar ceea ce i se anunță oficial? Iar oficial ne merge al naibii de bine.
Creștere economică record am avut și vom mai avea în anii următori, salariile au crescut, pensiile au crescut și ele (chiar dacă mai puțin decât se așteptau pensionarii), terasele s-au umplut de oameni veseli și petrecăreți, românii deja își plănuiesc concediile din Maldive, Caraibe sau (culmea aroganței) din capitala mondială a cluburilor și a luxului, prea-scumpa Mamaia.
Cine mai are timp să își strice ziua cu datorie publică, dobânzi, exemplul grecesc sau alte istorii neplăcute?
Pe acest fond vesel și optimist, nici nu a mai auzit nimeni vestea cea mare: România și Italia sunt singurele țări din Uniunea Europeană care vor să „tragă” în întregime împrumuturile din Mecanismul de Redresare și Reziliență la care au voie. Pentru noi asta mai înseamnă o nimica toată de 15 miliarde de euro.
Ei, unde au intrat 32 de miliarde nu mai încap 15 miliarde? Și ce mai contează că, astfel, vom depăși senin pragul de 60% din PIB pentru datoria publică?
Pragul pe care ne-am asumat că îl vom respecta și pentru care am dat și o lege (nr.16/2010), care prevede înghețarea salariilor bugetarilor la depășirea de către nivelul datoriei publice a pragului de 50% din PIB și înghețarea pensiilor la depășirea pragului de 55% din PIB a datoriei publice…
Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, dar legea prin care ne impunem singuri o limitare a datoriei publice la 60% din PIB se numește pompos „a responsabilității fiscal-bugetare”!
Românii se vor liniști aflând de la politrucii din coaliția de guvernare că totul e sub control, pe motiv că oricum țara are un nivel de îndatorare mult mai mic decât alții.
Și așa este, alte națiuni sunt mai îndatorate decât noi. România are abia a 18-a cea mai mare datorie publică (ca pondere în PIB) din Uniune și este departe de nivelurile catastrofale din Grecia (205% din PIB), Italia (155% din PIB) sau Portugalia (133 % din PIB).
Continuarea aici: https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/la-o-bere-in-asteptarea-furtunii-perfecte