LARICS: Ce cred românii despre Unirea cu Republica Moldova?

Pe pagina LARICS am prezentat în detaliu atitudinea cetăţenilor din R. Moldova faţă de Unire, remarcând un trend în creştere, extrem de interesant de urmărit în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din stânga Prutului din 11 iulie 2021. Vom cerceta astăzi atitudinea cetăţenilor din România pe această chestiune şi vom trage câteva concluzii, scrie cercetătorul Cristina Melnic pe https://larics.ro, preluat de Romanian Global News.

Imediat după Revoluţie, subiectul Unirii României cu Republica Moldova a fost prezent în spaţiul public românesc, însă a fost şi este puţin reprezentat în cel politic. Deşi este unul dintre puţinele subiecte pentru care se înregistrează un grad mare de acceptare din partea societăţii, totuşi rămâne un subiect relativ tabu la nivel politic şi diplomatic în România. Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, vă vom prezenta în continuare rezultatele unei analize asupra tuturor sondajelor din România care au abordat subiectul unirii cu Republica Moldova.

Dacă în Republica Moldova, rata de acceptare a unirii a ajuns la o majoritate fragilă de 44 la sută sau se ridică chiar 50 la sută în condiţii avantajoase din punct de vedere economic, conform ultimelor sondaje, şi se află pe un trend ascendent, după cum a putut fi confirmat în analizele anterioare publicate aici şi aici, în România opinia publică a rămas, în mod relativ constant, într-o proporţie mare favorabilă unirii. Conform celor 10 sondaje studiate în cadrul acestei cercetări şi care au fost realizate pe parcursul anilor 2012-2021, după cum se poate observa în diagrama prezentată mai jos, dinamica este uşor fluctuantă, însă cifrele ne arată că există o deschidere de două treimi printre români (66,45% în medie) care susţin unirea cu Republica Moldova.
……
Dacă în Republica Moldova lucrurile intră în altă logică, respectiv pătrunderea forţelor unioniste în Parlamentul de la Chişinău (la alegerile anticipate din 11 iulie din Republica Moldova candidează în premieră şi un partid unionist reprezentat deja în Parlamentul din România) şi resuscitarea acestui discurs la nivel public şi politic, cuplată cu tensiunile geopolitice din Est şi stingerea oricărei perspective de integrare europeană pentru Chişinău – în acest caz miza unionistă poată să crească în intensitate pe ambele maluri ale Prutului sau cel puţin în Republica Moldova.

Mai mult aici:
https://larics.ro/ce-cred-romanii-despre-unirea-cu-republica-moldova/

Romanian Global News

Read Previous

Academicianul Ioan-Aurel Pop: Unii conducători ai Uniunii Europene fac o greșeală când consideră că națiunile nu trebuie să mai existe Dar națiunile, așa cum sunt ele astăzi, sunt principalul subiect al Uniunii Europene

Read Next

Germania: Mormintele a 78 de ostaşi români au fost descoperite în cimitirul din Bayreuth