SONDAJ Cum se raportează românii la Republica Moldova, Rusia, UE și NATO?

26% dintre români cred că Statele Unite sunt cel mai bun prieten al României, iar 19% spun că Germania, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN, emisiune difuzată zilnic de Antena 3 începând cu orele 18, transmite G4media.ro, preluat de Romanian Global News.

Potrivit sondajului, Rusia este considerată cel mai important dușman al României (24%).
27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, iar 33% nici bun, nici rău. Dintre țările vecine, Republica Moldova e considerată cel mai bun prieten (45%), urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%).
Dacă personal ați putea decide privind strategie pe următorii 10 ani privind politica externă a României, pe ce axă de putere ați prefera să meargă România? 29% aleg axa Londra – Washington, 28% aleg Paris – Berlin și 8% Moscova – Beijing.
59% dintre românii chestionați de Avangarde declară că au încredere în UE, doar 23% spun că nu au încredere. Cu toate acestea, 60% dintre cei chestionați declară că nu vor să treacă la moneda unică Euro, doar 23% sunt de acord.
La întrebarea ”Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state”, 48% răspund cu Nu, 29% cred că Da.
Intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%).
Dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege prima variantă (53%), și 19% a doua variantă.
Dacă ar fi să aleagă între apartenența la UE și apartenența la NATO, 49% aleg UE și 23% aleg NATO.
Dacă ar fi să aleagă între relații mai bune cu Rusia și relații mai bune cu China, 36% – prima variantă, 19% – a doua. 45% spun că nu pot alege.
21% dintre cei chestionați cred că Israelul are dreptate în conflictul cu Hamas, 3% spun că Hamas are dreptate, dar procentul celor care nu pot aprecia e foarte mare, de 76%.
La întrebarea: în cazul conflictului între Israel – Palestina, dvs personal credeți că România ar trebui să își susțină public, la cel mai înalt nivel, interesele: Israelului – 10%, Palestinei – 1%, ambelor – 5%, iar 54% au bifat ”nimănui, să nu ne amestecăm”.
36% dintre cei chestionați cred că europarlamentarii români nu reprezintă bine România la Bruxelles, iar 34% cred că o reprezintă bine.
Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 Mai, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu o marjă de eroare de 3, 5%.

Romanian Global News

Read Previous

George Damian: Vorbesc românește, sunt român. Exemplul legilor medievale

Read Next

Criminalii din România îi depășesc pe cei de la OMS. Gheorghiță vrea vaccinarea copiilor de la 6 luni în sus. Expert OMS: Vaccinarea copiilor nu trebuie să fie o prioritate. Când vor fi anchetați cei care instigă la crimă?