Singurul partid care s-a opus Proiectului de lege al Guvernului privind rețelele 5G a fost AUR. PSD și coaliția majoritară au votat proiectul extrem de controversat

Proiectul de lege al Guvernului privind rețelele 5G a fost adoptat luni cu amendamente de către Senat. Legea va fi trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, transmite Romanian Global News.

Senatorul Claudiu Târziu, liderul grupului Alianței pentru Unirea Românilor, a propus retrimiterea la comisii a proiectului de lege şi a atras atenţia existenţei riscului de infringement pentru România, în lipsa notificării Comisiei Europene. El a precizat că grupul AUR a avut o corespondenţă, în acest sens, cu Comisia Europeană. De asemenea senatorul AUR a evidențiat riscurile majore pentru sănătate legate de tehnologia 5G, riscuri de care proiectul de lege al Guvernului nu ține cont.

Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsă de majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR la care s-a aliniat și PSD, după ce Claudiu Târziu a dat citire unui document „transmis informal” de Comisie.

S-au înregistrat 117 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” (din partea senatorilor AUR) şi o abţinere, scrie Agerpres. Senatul este cameră decizională, astfel că legea merge la președinte pentru promulgare.

Încă din anul 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile telefoniei mobile drept posibil cancerigene, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de țări au semnat o petiție prin care s-a solicitat renunţarea la aplicarea tehnologiei 5G până când se va dovedi că nivelul de radiații la care vom fi expuși cu toții este sigur. De asemenea, în prezent, există în lume mii de studii realizate de institute de cercetare și universități de prestigiu, referitoare la impactul devastator generat de folosirea acestei tehnologii asupra mediului înconjurător și ființelor vii. Numai în anul 2018, au fost publicate, pe plan internaţional, nu mai puţin de 140 de articole ştiinţifice care evidenţiază impactul negativ asupra sănătăţii şi, mai ales, efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate.
„Tehnologia 5G va creşte substanţial expunerea la radiaţiile electromagnetice comparativ cu tehnologiile anterioare. Se preconizează instalarea de staţii de bază la fiecare 100 m în oraşe. Vor fi milioane de staţii 5G şi zeci de mii de sateliţi în spaţiu. Practic orice om de pe planetă, din orice colţ al lumii, va fi expus 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Vom fi cobaii unei tehnologii care se doreşte a pătrunde pe piaţă fără a se ţine cont de efectul nociv al acestor radiaţii, deja evidenţiat în peste zece mii de studii de specialitate pentru tehnologiile actuale. Este adevărat, vom avea acces la internet oriunde pe glob, dar cu ce preţ?” Lector univ. dr. Andrei Drăgulinescu, cercetător inginerie electronică.

„Guvernul României ar trebui să spună Stop extinderii tehnologiei 5G în România. Totodată, la nivelul oraşului Bucureşti Ministerul Sănătăţii trebuie de îndată să treacă la monitorizarea parametrilor câmpului electromagnetic, iar rezultatele măsuratorilor realizate să fie accesibile pe site-ul acestei instituţii. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii trebuie să facă publică pe site-ul instituţiei amplasarea antenelor GSM astfel încât cetăţenii acestei ţări să aibă posibilitatea să ia decizii în cunoştinţă de cauză legate de achiziţionarea de locuinţe din zonele cu densitate mare de antene, respectiv alegeri legate de un domiciliu temporar.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Mai multe informaţii despre tehnologia 5G şi impactul acesteia asupra oamenilor şi mediului înconjurător, găsiţi în link-ul de mai jos:
https://static1.squarespace.com/static/5b8dbc1b7c9327d89d9428a4/t/

Romanian Global News

Read Previous

Ambasada României la Chişinău anunţă că toţi cetăţenii Republicii Moldova, posesori de paşapoarte biometrice, pot intra în România

Read Next

Patru tineri maghiari cercetați pentru profanarea grupului statuar Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe