Lideri ai comunității românești din Albania fac demersuri pentru dreptul la școală în limba maternă. Copiii aromâni din Selenica ar putea studia la școală dialectul aromân

Fundatia Nicolae Iorga Saranda a demarat discuțiile cu autoritățile locale din Selenica pentru introducerea dialectului aromân în școală, transmite Romanian Global News.

În acest sens, pe 7 iunie, președintle Fundației Nicolae Iorga, Panno Bakalli și un alt lider important al aromânilor din zonă, Ilia Bombaj, au avut o intalnire cu primarul Selenicei, Pellumb Binaj, care și-a exprimat deschiderea pentru înființarea unei clase cu predare în dialectul aroman pentru anul 2021-2022. În sprijinul acestei solicitări au fost aduse zeci de semnături ale părinților copilor aromâni din Selenica care își doresc să poată învăța la școală în dialectal aromân, asa după cum permite însăși legea minoritatilor din Albania.
Fundația Nicolae Iorga din Saranda este una dintre cele mai importante organizații ale aromânilor/românilor din Albania care militează pentru drepturile culturale ale acestora în conformitate cu prevederile legilor interne ale Albaniei. Grație eforturilor acestei fundații conduse de Pano Bakalli, în Albania au fost amplasate în ultimii 3 ani busturile lui Nicolae Iorga la Saranda și a parintelui Haralambie Balamace la Korcea.

Menționăm faptul că, în octombrie 2017, Parlamentul Republicii Albania le-a recunoscut aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale. În Albania sunt peste 300.000 de de aromâni care au nevoie urgentă de școală și mass media în dialectul aromân, dialect al limbii române.

Romanian Global News

Read Previous

80 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste

Read Next

Discuție privind drepturile românilor din Ucraina între Ambasadorul României la Kiev și șeful comisiei de resort din Rada Supremă