În județul Suceava a fost oficiat un parastas pentru Traian Popovici, primarul Cernăuților, care a salvat 20.000 de evrei de la Holocaust

Preoții din satul Colacu, comuna Fundu Moldovei, județul Suceava, au oficiat recent slujba parastasului pentru avocatul Traian Popovici, fostul primar al Cernăuților, la 75 de ani de la plecarea sa la cele veșnice, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.
La comemorare au participat Col. (r.) Dan Prisăcaru de la Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Col. Romeo-Aurelian Popovici, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung, Părintele Constantin Cătălin Cârloanță, preot militar la colegiu, Tudor Zdrob, primarul comunei Fundu Moldovei, cadre didactice și credincioși, transmite basilica.ro.
În 1969, Traian Popovici a fost primul român recunoscut ca Drept între Popoare de Statul Israel. A primit post-mortem cetățenie israeliană și un copac în grădina Memorialului Yad Vashem, iar municipalitatea din Tel Aviv i-a dedicat un monument.
Când s-a anunțat decizia deportării tuturor evreilor din Cernăuți, primarul a încercat să-i convingă pe guvernatorul Bucovinei și pe alți decidenți că producția de război a Cernăuților ar fi grav afectată de absența evreilor din oraș.
Fără să-i pese de consecințe și ironii, Traian Popovici a reușit să obțină direct de la Generalul Antonescu omiterea de la deportare a 20.000 din cei 50.000 de evrei din oraș.
Pentru câteva sute, primarul a creat o nouă categorie de exceptați, depășindu-și prerogativele, ceea ce avea să-i aducă ulterior o anchetă și pierderea funcției.
Traian Popovici a trecut la cele veșnice în satul Colacu din județul Suceava în data de 4 iunie 1946.
„În ce mă privește, dacă m-am învrednicit de această tărie de a nu ceda curentului, de a mă împotrivi lui, de a fi stăpân pe voința mea, de a înfrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvânt om, nu e meritul meu”, a scris Traian Popovici în memoriile sale, intitulate Spovedania.
„E meritul tuturor generațiilor de popi din care mă trag și cari m-au învățat ce e iubirea de oameni, e meritul tuturor profesorilor de la liceul din Suceava, cari m-au crescut în lumina frumoaselor virtuți…”
La Memorialul Yad Vashem sunt înscrise numele a 53 de români care au primit titlul de Drept între Popoare. Printre aceștia se numără și Regina Mamă Elena a României, care a trimis ajutoare deportaților din Transnistria și a obținut repatrierea a mii dintre ei în 1944, inclusiv mii de orfani evrei.

Romanian Global News

Read Previous

PROSTIA NU ARE LIMITE. Raed Arafat s-a filmat pentru promovarea vaccinării pe acoperișul CC al PCR de unde și-a luat zborul Ceaușescu pentru ultima oară. Când va fi judecat Arafat pentru farsa/afacerea “Covid”?

Read Next

Senatorul AUR Sorin Lavric: „Vrem ca basarabenii să recapete ceea ce li s-a luat fără să fie întrebați, și anume cetățenia română”