Vicepremierul guvernului de la Kiev, Olga Stefanișina încearcă să ne aburească în legătură cu campania de asimilarea a celor jumătate de milion de români din Ucraina

Olga Stefanișina, vicepremier pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică în Guvernul Ucrainei, a dat un interviu pentru G4Media, preluat de Romanian Global News, în care încearcă să aburească opinia publică din România în legătură cu politica agresivă de asimilare a celor jumătate de milion de români din Ucraina.

Oficialul ucrainian recită aceeași poezie ca diplomația română, adică vezi doamne, există dialog. Mai direct spus, noi continuăm să vă aburim prin sesiuni de dialog în comisii mixte, voi acceptați acest lucru, în timp ce continuăm să implemntăm măsuri care duc la asimilarea românilor din Ucraina. În felul ăsta scăpăm de o problemă: adică de cei jumătate de milion de români care ne încurcă relațiile bilaterale excelente! Cam asta spune oficialul din Ucraina și cam asta spune și diplomația română! Adică complet altceva decât, de exemplu, diplomația maghiară care aplică datul peste degete, în cazul Ucrainei și în același timp dublează instituțiile ucrainiene din Transcarpatia, investind în instituții ale comunității maghiare.

Dialogul cu Olga Stefanișina:
Rep: Pe de altă parte, când vorbiți de reforme, vedem exemplul României, care a susținut permanent Ucraina, atât în ceea ce privește relația cu Rusia, cât și în criza provocată de pandemia de Covid. Iar România cere de ani buni respectarea drepturilor minorității române și nu vedem niciun răspuns. Cum vă așteptați la susținere din partea României, când Ucraina, la rândul ei, nu îndeplinește nevoile minorității române?
Înainte de toate trebuie menționat că țările noastre sunt într-un dialog constructiv și regulat pe această temă.
Există o anumită logică în spatele reformelor făcute de Ucraine, au existat decizii luate de Comisia de la Veneția. E nevoie de timp. Și chiar România și alte state membre NATO din vecinătate au încă discuții pe multe chestiuni și acestea vor dura mult timp.
Dar există potențial de soluționare a acestor subiecte, pentru că există o înțelegere între miniștrii Afacerilor Externe pentru a reuni comisiile relevante pe subiectele educație, minorități și Planul de acțiuni privind aderarea.
E aproape încheiată o înțelegere legată de protocolul ultimei ședințe a comisiei interguvernamentale pentru minorități naționale. Este un document esențial pe care trebuie să existe o înțelegere. Deci există dialog. Chiar cred că nu trebuie să ne grăbim în aceste chestiuni. Și chiar dacă durează, e important că dialogul există, că nu există o retorică agresivă, că există o înțelegere din ambele părți că atunci când discutăm despre reforme trebuie să luăm în calcul drepturile minoritățile, drepturile omului și educația. Dar întreaga discuție este despre cum putem să ne prezervăm interesul național când vine vorba despre dreptul la educație în limba ucraineană, limba națională.
Rep: Nu știu cum funcționează acest dialog, ultimul exemplu e chiar curios. A existat o discuție între cei doi președinți, iar comunicatele oficiale de presă arată complet diferit. În comunicatul președintelui Iohannis e menționată pe larg discuția pe tema minorității române, în timp ce comunicatul emis de președintele Ucrainei nici măcar nu menționează acest subiect. O altă chestiune e legată de așa-zisa limbă moldovenească. Cum se face că Rusia și Ucraina sunt singurele țări din lume care o recunosc?
Acesta e un subiect nou, abia recent a fost pus în discuție. Cred că Ucraina tocmai a făcut un pas important, a recunoscut identitatea limbilor române și moldovenească. Reprezentanții comunității române din Ucraina sprijină acest lucru. Totodată, avem o comunitate importantă în Ucraina care se consideră moldoveni și vorbitori de limba moldovenească și va fi nevoie de timp pentru ca ei să accepte aceasta. Avem multe referiri la limba moldovenească în legislație, va fi nevoie și de timp să modificăm această legislație, dar ne îndreptăm în această direcție.

Romanian Global News

Read Previous

Senatorul AUR Sorin Lavric: „Vrem ca basarabenii să recapete ceea ce li s-a luat fără să fie întrebați, și anume cetățenia română”

Read Next

Copreședintele AUR, Senatorul Claudiu Târziu salută faptul că CE își asumă „monitorizarea cu atenție” a drepturilor minorităților din țările Balcanilor de Vest, implicate în procesul de aderare