Bancile Naționale de la București și Chișinău au semnat un nou Acord de cooperare

Un nou Acord de cooperare între Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României a fost semnat astăzi la Chișinău, zi în care se împlinesc 20 de ani de cooperare dintre cele două instituții. Documentul presupune dezvoltarea continuă a relațiilor de colaborare, extinderea conlucrărilor de parteneriat între România și Republica Moldova, în situația în care BNR rămâne unul dintre partenerii principali pentru dezvoltarea sectorului bancar din R. Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.
Acordul de cooperare dintre Banca Națională a României și Banca Națională a Moldovei a dezvoltat, de-a lungul timpului, un parteneriat durabil și robust, menit să contribuie la cooperarea și asigurarea unui schimb eficient de informații în domeniul supravegherii bancare, a menționat Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Mesajul principal și permanent al Băncii Naționale a României este de parteneriat durabil și robust cu Banca Națională a Moldovei. De aceea, ne-am dori să continuam într-o formă reglementată cooperarea între instituțiile noastre. De altfel, multiplele transformări în cadrul reglementării aferente în sectorul bancar, atât la nivel național cât și la nivel internațional, au impus încheierea unui nou acord care să-l înlocuiască pe cel în vigoare din data de 27 iulie, 2001.”
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a subliniat faptul că acest Accord de cooperare are menirea să răspundă noilor rigori și provocări, având o abordare mai aprofundată în dezvoltarea sistemelor financiar-bancare, conform standardelor europene.
„Ne propunem să dezvoltăm și să extindem cooperarea între BNM și BNR pe domeniile de interes comun, prin schimbul de informații, consultări, experiență și cunoștință, inclusiv prin asistență tehnică. Documentul va accentua prioritățile în domeniul financiar bancar adaptate la obiective mai extinse. Încheierea acordului vine să sprijine și acțiunile Băncii Naționale a Moldovei ce vizează implementarea acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.”
Acordul privind cooperarea în domeniul supravegherii bancare între Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României, din 27 iulie 2001, se axa pe schimbul de informații, asistența tehnică, negocierea, încheierea și implementarea acordurilor de cooperare, în special în domeniul supravegherii bancare.

Romanian Global News

Read Previous

Ștefan Lică: Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia

Read Next

Supermarketul LIDL afișează instrucțiunile de parcare, în România, exclusiv în limba oficială din Ungaria. Deputatul dan Tănasă: Gestul LIDL România reprezintă o insultă la adresa statului român și este complet inacceptabil