Partidul Neamului Românesc din Serbia atrage atenția președinților PSD și PNL asupra unor atitudini anti românești a unor parlamentari ai celor două partide

Exprimăm îngrijorarea noastră în legătură cu poziția deputaților PNL Laurențiu Cazan, respectiv PSD Cornel Vasile Folescu și Oana Bulai, membri ai Grupul parlamentar de prietenie româno-sârbă, avută la întâlnirea cu Ambasadorul Serbiei la București, dl. Stefan Tomașevic, cu ocazia recepției oferite de acesta, în care au avut o poziție antinațională, se arată în scrisoarea Partidului Neamului Românesc adresată PNlL și PSD și preluată de Romanian Global News.

C ă t r e ,
Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal
În atenția domnilor președinți Marcel Ciolacu și Ludovic Orban

Stimați domni Președinți,

Prin această scrisoare exprimăm îngrijorarea noastră în legătură cu poziția deputaților PNL Laurențiu Cazan, respectiv PSD Cornel Vasile Folescu și Oana Bulai, membri ai Grupul parlamentar de prietenie româno-sârbă, avută la întâlnirea din 8 iunie 2021, cu Ambasadorul Serbiei la București, dl. Stefan Tomașevic, cu ocazia recepției oferite de acesta, în care au avut o poziție antinațională.

La această întâlnire, deputații PSD și cei ai PNL nu au discutat, din păcate, problemele mari pe care le are comunitatea de istorică românească din Valea Timocului, Serbia, din contra, fiind făcută afirmația gravă că în Serbia există ”români care se declară mândri că sunt sârbi”, așa cum a afirmat domnul Cornel Vasile Folescu, deputat PSD de Mehedinți, peste graniță de noi.
Nu credeți că pentru acest lucru statului sârb și celui român ar trebui să le fie rușine?
Nu vi se pare că această declarație este o mărturie a asimilării și pierderi identității a comunități de români și în esență nerespectarea drepturilor minoritare din partea Serbiei?
Deputații români din PSD și PNL au făcut, respectiv, au aprobat această gravă afirmație, iar pe rețelele de socializare a aparut o reacție de umilire de sine din partea doamnei deputat de Neamț, Oana Bulai, care susține și laudă acest comportament al statului sârb, în loc să îl critice.
Despre problemele al comunități istorice românești din Valea Timocului, care de două secole nu li se acceptă drepturile elementare minoritare nu s-a vorbit. De ce? Noi nu contăm?
Membrii PSD și cei ai PNL prezenți la eveniment și-au exprimat bucuria despre păstrarea identității și tradiției sârbești și speranța unei colaborări pe proiecte de acest gen, dar nu s-a pomenit nimic despre distrugerea agresivă a moștenirii culturale a comunității istorice românești din Serbia, pe care acest stat sistematic, cu un plan bine pus la punct, o practică de aproape două secole. Despre proiectele comune ce ar trebui să existe pe acest plan al identității etnice de ce nu s-a pomenit?
Până unde merge umilirea de sine a identități românești și a românilor de pretutindeni din comunitățile istorice, de dragul proiectelor comune cu vecinii și a fondurilor UE?
Pentru ce interese lucrează deputații PSD și cei ai PNL în aceste cazuri concrete, dacă se trec cu vederea problemele comunităților istorice și se favorizează interese altor popoare?
Noi credem că deputații PSD și PNL ne-au adus o rușine nouă, românilor din Serbia.

Ca anexă a acestei scrisori, vă retrimitem scrisoarea de protest pe care am trimis-o în luna ianuarie 2021 tuturor instituțiilor din Belgrad, București și Bruxelles, în care am descris situația dramatică a acestei comunități istorice de români din Serbia, dar se pare că nimeni din România nu dorește să vină cu un răspuns la problemele noastre, care atrag dispariția noastră identitară.
Scrisoare este aici:
Românii/vlahii din Timoc apel disperat către clasa politică de la București și către instituțiile europene. Ce soluție a găsit Serbia, ajutată de China, să scape de românii din Timoc!

Romanian Global News

Read Previous

Concurs de recitare de poezie pentru elevii din regiunea Cernăuți, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna

Read Next

Românii din Sudul Basarabiei (Ucraina) către președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României Claudiu Târziu: „Apărați-ne drepturile!”