Românii din Sudul Basarabiei (Ucraina) către președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României Claudiu Târziu: „Apărați-ne drepturile!”

La invitația Rectoratului Universității Umaniste de Stat și a Consulatului General al României la Odesa, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, senatorul Claudiu Târziu a participat joi, 17 iunie, în orașul Izmail (regiunea Odesa, Ucraina), la Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odesa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”, transmite Romanian Global News, citând pagina de Facebook a senatorului.
Cu această ocazie senatorul a afirmat: “A fost o bucurie imensă să întîlnesc și să ascult români din comunitatea noastră istorică, activiști civici și cadre didactice, pentru ale căror interese vitale am militat și voi continua să o fac pînă cînd atît Kievul, cît și Bucureștiul, își vor îndeplini obligațiile constituționale și morale față de minoritățile etnice. Bucuria mi-a fost însă umbrită de nedreptatea și neajunsurile pe care frații noștri români mi le-au adus la cunoștință.
În absența unei politici articulate și coerente din partea partidelor care s-au perindat la guvernare, comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean.
Nu cerem nimic în plus față de ceea ce oferim la rîndul nostru minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul românesc: drepturi lingvistice, educaționale și culturale în limba maternă – toate consfințite de Constituție. Doleanțele fraților noștri de lîngă Dunăre sînt de a conserva și de a exprima – liber – ceea ce le aparțin dintotdeauna: limba română, cultura națională și procesul educațional după criterii care să le respecte identitatea de neam.
„Apărați-ne!” – mi-au cerut. I-am rugat să facă încă un efort și să își păstreze unitatea și nădejdea.
Cu Dumnezeu care să ne vegheze, glasul lor va răsuna și mai puternic, iar doleanțele lor nu vor rămîne simple vorbe în vînt”.
Nu mai puțin de 120.000 de români trăiesc astăzi în Sudul Basarabiei (regiunea Odesa).

Romanian Global News

Read Previous

Partidul Neamului Românesc din Serbia atrage atenția președinților PSD și PNL asupra unor atitudini anti românești a unor parlamentari ai celor două partide

Read Next

Unirea, proiect de țară, pus în practică de Alianța pentru Unirea Românilor. AUR a stabilit pașii pentru reUnirea R. Moldova cu România